latinica  ћирилица
29/05/2020 |  12:37 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

У Болници "Србија" у августу најмодернији ЦТ уређај

Нови ЦТ уређај, који је донирала Међународна агенција за атомску енергију, требало би да у Болници "Србија" у Источном Сарајеву буде инсталиран почетком августа, рекао је замјеник директора Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Зоран Тешановић.

Тешановић је након састанка са вршиоцем дужности директора Болнице "Србија" Небојшом Шешлијом и представницима фирме Џенерал електрик рекао да су данас прецизирали све услове за испоруку и инсталацију ЦТ уређаја.

Он је нагласио да је гарантни рок за уређај годину дана и да се препоручује да се Болница, односно Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске опредијели за куповину додатне гаранције од двије године.

- Срећан сам да сам помогао у набавци овог апарата, јер не треба говорити шта ће то значити за грађане и људе који раде у овој здравственој установи - истакао је Тешановић.

Шешлија је захвалио Тешановићу и Регулаторној агенцији за радијациону и нуклеарну безбједност за ову значајну донацију за Болницу "Србија", појаснивши да је ријеч о ЦТ апарату најновије генерације који ће значајно унаприједити дијагностичке услуге и претраге, а олакшаће и сам ток лијечења.

- Овим апаратом ћемо значајно унаприједити дијагностичку услугу према свим пацијентима, јер смо до сада имали старији ЦТ апарат који пружа знатно мање услуга - навео је Шешлија.

Начелник Одјељења радиологије у Болници "Србија" Зорица Мирвић истакла је да у овој здравственој установи много добијају новим ЦТ 128-слојним апаратом, који ради много брже, чиме ће и зрачење бити знатно мање, у односу на онај који посједују, који је стар 10 година, којим преглед траје дуже и на којем су опције редуковане.

- Нашој болници гравитира око 120.000 грађана што се тиче дијагностичких претрага и са новим ЦТ апаратом ћемо бити у могућности, не само да радимо основне, већ и претраге типа васкуларне, гастроентеролошке, кардио дијагностике, претрага које се односе на неурорадиологију - појаснила је она.

Мирвићева је додала да постоји простор за смјештај ЦТ апарата, али да мора бити радиолошки спреман за употребу, што мора бити завршено до августа, те напоменула да апарат, када буде постављен, мора бити прихваћен од експерта за физику са свом могућом документацијом.

Она је изразила задовољство што је на тендеру прошла фирма Џенерал електрик са којом имају добру сарадњу.