latinica  ћирилица
29/05/2020 |  14:28 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Овогодишњи Play Media Day можете пратити из удобости свог дома

Пети Play Media Day ове године долази у новом формату, па ће регионални комуникацијски догађај бити одржан 5. јуна као цјелодневна онлајн конференција.
Дијана Тепшић - Фото: РТРС
Дијана ТепшићФото: РТРС

Прилагођавање новој ситуацији организаторима је било веома изазовно, али вјерују да су донијели добру одлуку, када су се опредијелили да предстојећи догађај одрже у онлајн формату.

Дијана Тепшић, директорка програма, говорила је о изазовима са којима се цијели тим сусретао у протекла два мјесеца, али и вољи и жељи да се догађај ипак одржи, чиме су још једном доказали да је комуникација заиста бесконачна.

Колико је било тешко одлучити се да јубиларни, пети Play Media Day, за који припреме трају већ мјесецима, пребаците у онлајн формат?

- Мјесецима смо марљиво радили припремајући 5. јубиларни Play Media Day - Регионални комуникацијски догађај. Нажалост, глобална криза узрокована пандемијом вируса корона, натјерала нас је као и све сличне догађаје и фестивале, који подразумијевају масовна окупљања, да пронађемо друга иновативна рјешења у овим веома изазовним временима. Увидјевши да нећемо бити у прилици да организујемо Play Media Day 05 како смо раније замислили, дошли смо на идеју да организујемо онлајн Play Media Day. Предавачи и партнери догађаја су позитивно одговорили на наш приједлог и припремамо онлајн издање, за које вјерујемо да ће испунити очекивања публике - рекла је Тепшићева.

Колико је велик изазов, мјесец дана пред догађај мијењати цијели концепт и прилагођавати се новој ситуацији?

- Није било лако искрено, пратили смо ситуацију из дана у дан, и како је вријеме одмицало схватили смо да се ситуација ипак, нажалост, неће нормализовати и да нећемо бити у прилици да организујемо регионални комуникацијски догађај, као претходних година. Прихватили смо "ново нормално" и бацили се на посао, да што боље организујемо онлајн издање. Морали смо много тога промијенити и прилагодити, и наћи најбоља рјешења, како би људима понудили што квалитетнији садржај. Пратили смо ситуацију у свијету и региону, и многи слични догађаји су или отказани, или помјерени за идућу годину, или су прешли на дигитални онлајн формат. Тако да смо се и ми одлучили, да промијенимо концепт и да понудимо онлајн издање за ову годину на 5. јун, када смо и планирали одржати Play Media Day 05 - навела је Тепшићева.

Сада је више него икада бити потребно разговарати о изазовима у области оглашавања, да ли ће главна тема конференције ићи у том смјеру?

- Времена су веома изазовна, још увијек као да нисмо свјесни шта нам се десило и како да се носимо са овом глобалном кризом. Сада је више него икада, потребно што више разговарати о новим идејама, изазовима, рјешењима, приједлозима, савјетима, те размијенити свјетска, регионална и домаћа искуства, праксе и знања. "Човјек не може, а да не комуницира", а сада је више него икада, потребно комуницирати. Наш слоган је од почетка "Комуникација је бесконачна", тако да и у овим изазовним временима, комуникација не престаје! Теме овогодишње онлине Play Media Day конференције, ће бити разне као и до сада - од дизајна, односа са јавношћу, маркетинга, оглашавања, медија, предузетништва, нових технологија, промоције, креативности, дакле све оно што чини богату и широку креативну индустрију. С тим да ће се предавачи, свакако осврнути на тренутна дешавања и говорити о изазовима и рјешењима - рекла је Тепшићева.

Шта све могу очекивати учесници конференције?

- Богат програм, врхунске стручњаке из свијета и региона, разноврсне теме, квалитетна излагања, ризницу знања, искуства и најбољих пракси. Неће им сигурно бити досадно, а биће богатији за све оно што чују и виде, што ће им свакако користити у њиховом будућем животу и раду - навела је Тепшићева.

Одакле све и на који начин људи могу да се пријаве на онлајн конференцију?

- Учесници Play Media Day онлајн конференције се пријављују из свих крајева региона, као и Босне и Херцеговине, од Бањалуке, Мостара, Загреба, Љубљане, Сарајева, Скопља, Новог Сада, Подгорице, као и других градова БиХ и региона. Сви заинтересовани се могу пријавити путем wеб странице www.playmediaday.com. Све информације о регистрацији и котизацијама су доступне на https://playmediaday.com/kotizacije/ - рекла је Тепшићева.

Позитивна ствар тренутне ситуације је то што ће конференцију сада моћи пратити и људи из других држава, са других континената. Колико ће то побољшати њен квалитет?

- Да, свакако је позитивна страна онлајн конференције, то што не морате путовати и узимати слободне дане на послу ове године, да бисте чули врхунске стручњаке, него можете пратити предавања из удобости свог дома, из било којег дијела свијета. Дакле, доносимо Play Media Day 05, директно у ваш дом или вашу канцеларију - истиче Тепшићева.

Иако је концепт промијењен, ово је можда и прилика да се покрене нови начин комуникације о актуелним темама из области комуникација и оглашавања. Шта мислите, хоће ли у будућности овакве конференције, постати нормалност?

- Ова глобална криза колико год тешка и стресна била, научила нас је неким стварима, а то је да неке ствари у животу и у послу олако схватамо, да ипак не можемо све до краја испланирати, да се морамо брзо прилагођавати промјенама, да морамо цијенити себе, своје здравље и исто тако бринути и за друге, да бисмо ојачали позитивне вриједности у друштву, као што су солидарност, емпатија и заједништво, те да морамо научити да будемо флексибилни, сналажљиви и још више упорнији и храбрији. Можда ће и у будућности, све више морати да се примјењује концепт дигиталних онлајн формата, видјећемо шта нам будућност спрема. У сваком случају, морамо се прилагодити промјенама и дати све од себе, да искористимо максимум од дате ситуације и да покажемо моћ трансформације - рекла је Тепшићева.

Тренутно теку финалне припреме, шта бисте поручили свима онима који још размишљају да ли да учествују на конференцији, због чега је не требају пропустити?

- Поручујем им да је увијек право вријеме за едукацију, надоградњу знања и улагања у себе. Програм ће бити довољно разноврстан, да свако одабере нешто за себе што ће користити у свом животу и раду. Многи су тренутно у недоумици шта и како даље, у смислу утицаја глобалне кризе на посао, каријеру, живот, тако да им можда управо неки предавач, својим излагањем помогне у овим изазовним тренуцима, да лакше преброде кризу, те да се инспиришу и мотивишу за нове побједе - рекла је Дијана Тепшић.