latinica  ћирилица
29/05/2020 |  15:44 ⇒ 15:52 | Аутор: БЕТА

НАТО авиони надлијетали Сјеверну Македонију (ВИДЕО)

Два америчака и четири грчка војна авиона прелијетели су данас Сјеверну Македонију као гест добородошлице овој земљи у НАТО.
Бомбардер "Б-1Б Лансер" - Фото: AFP
Бомбардер "Б-1Б Лансер"Фото: AFP

Министарка одбране Сјеверне Македоније Радмила Шекеринска је у изјави медијима испред Владе у Скопљу истакла да је данас на македонском небу потвређена теза "И ми смо НАТО!", а снимак прелета је објавила на Фејсбуку.

- Данашња координисана акција наше армије са НАТО командама и ваздухопловним снагама САД показује да интеграција није само политичка, него је реална, војна и одбрамбена. Желим да се захвалим САД на овој акцији којом су нам на дјелу и видљивим гестом пожељели добродошлицу у Алијансу - рекла је Шекеринска.

У заједничкој акцији су учестовала два америчка бомбардера Б1 која су долетјела из Сјеверне Дакоте и четитри грчка Ф16, који су их сачекали на бугарској граници, те су у заједничкој формацији Повардарјем долетјели до Скопља на висини од 1.500 метара.

- Авиони су полетјели из Сјеверне Дакоте и послије дугог лета ушли су преко бугарске границе, гдје су их сачекала четири авиона Ф16 грчког ваздухопловства и заједно су у формацији, преко Штипа, Велса, аеродрома Петровец, прелетјели преко града Скопља - рекао је пуковник Валентин Ивановски.

Он је истакао да је ову сложену ваздухопловну операцију снага НАТО алијансе организовала команда за Европу у коју је био укључен и нови македоснки оперативни центар.

Амбасадорка САД у Скопљу Кејт Брнс је рекла да САД показују да су ту и да подржавају НАТО и новог савезника у тој алијанси.

- Овај прелет је симбол продубљивања нашег пријатељства. Иако је претходних недјеља највећи фокус био на заједничкој борби протов ковида 19, не треба да дозволимо да то замагли историјско достигнуће ове земље - улазак у НАТО и отпочињање приступних преговора са ЕУ - рекла је Брнс.

Сјеверна Макдонија је пуноправна чланица НАТО постала 27. марта ове године, али због епидемије корона вируса нису могле да се одрже паниране свечаности поводом пријема.