latinica  ћирилица
30/05/2020 |  08:35 ⇒ 09:48 | Аутор: СРНА

Протести у више америчких градова због убиства Џорџа Флојда (ВИДЕО)

Протести због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда док је био под полицијским надзором одржани су широм САД, укључујући Феникс, Денвер, Лас Вегас и Лос Анђелес.
Протести у Лос Анђелесу (фото: Jason Armond / Los Angeles Times) -
Протести у Лос Анђелесу (фото: Jason Armond / Los Angeles Times)

Демонстранти су изашли на улице, у неким случајевима су зауставили саобраћај а било је и насилних сукоба са полицијом у десетинама америчких градова.

Окупили суз се и испред Бијеле куће, а неки су покушали да пробију заштитну ограду.

Протести су избили након убиства Флојда, коме је бијели полицајац ставио кољено на врат током привођења у Минесоти.

Демонстранти су носили транспаренте на којима је писало "Он је рекао да не може да дише. Правда за Џорџа". Демонстранти су узвикивали "Нема правде, нема мира" и "Реците његово име – Џорџ Флојд".

Послије вишесатних мирних протеста у центру Атланте, неки демонстранти су се окренули насиљу и почели да разбијају полицијска возила, од којих су једно запалили, испрскали бојом лого мреже Си-Ен-Ен и провалили у ресторан. Гомила је гађала полицију боцама узвикујући "напустите своја радна мјеста".

Најмање три полицајца су повријеђена и велики број је ухапшен. Портпарол полиције Атланте Карлос Кампос рекао је да су демонстранти гађали полицију циглама, боцама и ножевима.

Људи су гледали протесте са кровова зграда и многи су се само смијали, наводи АФП.

Градоначелник Атланте Кеиша Ленс Ботомс рекла је на конференцији за новинаре да то нису протести и да то није у духу Мартина Лутера Кинга.

Демонстрантима је поручила да срамоте град, Флојда и све који су настрадали у тој земљи.

Заједно са Ботомсовом на конференцији за новинаре била је и Бернис Кинг, ћерка Мартина Лутера Кинга.

Међутим, и поред овог емотивног апела насиље се наставило. Запаљено је још више аутомобила, демолирана је кафетерија "Старбакса", а оштећени су и неки спортски објекти, као и чувени хотел "Омни".

У Минеаполису, у коме је Флојд убијен, полицијски час није зауставио демонстранте и није их спријечио да се окупе у више дијелова града, укључујући кварт Лејк стрит гдје се инцидент и догодио. На улицама су запаљене ватре, неке продавнице су уништене и опљачкане.

У Детроиту убијен 19-годишњи демонстрант

Деветнаестогодишњи младић убијен је током протеста у Детроиту организованих због убиства тамнпутог Џорџа Флојда, а полицајац оптужен за то кривично дјело је ухапшен.

Десетине хиљада људи изашло је на улице многих америчких градова, а једна особа убијена је у Детроиту када су испаљени хици у масу. Ријеч је о младићу од 19 година, јавља "Скај њуз".

У међувремену, полиција је ухапсила полицајца Дерека Шовина, који је кољеном стао на врат Флојда, који је био ненаоуржан.

Полицајац је оптужен за убиство трећег степена. У привођењу и убиству Флојда прије четири дана учествовала су четири полицајца. Тројица су добила отказ.

Војска је у стању приправности због све интензивнијих протеста и нереда широм САД.