X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
30/05/2020 |  09:15 ⇒ 13:20 | Извор: СРНА

Гашић: Велики интерес за туристичке ваучере

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић очекује велико интересовање грађана за туристичке ваучере за субвенционисано плаћање смјештаја у Српској.
Сузана Гашић - Фото: СРНА
Сузана ГашићФото: СРНА

Гашићева је указала да бројни позиви грађана ресорном министарству и Туристичкој организацији Српске показују велику заинтересованост за ваучере, чија је појединачна вриједност 100 КМ.

Она је најавила да ће убрзо бити расписан јавни позив за угоститеље и туристичке агенције заинтересоване за учешће у пројекту туристичких ваучера, а након тога за грађане.

- Мислим да би први туристички ваучер могао бити искориштен већ у јуну - рекла је Гашићева за "Независне новине".

Он је подсјетила да ће се прво ићи на дистрибуцију до 20.000 ваучера, те поновила да је циљ пројекта да се помогне привредницима и области туризма, али и грађанима, односно да се у неком дијелу субвенционише њихов одмор у Републици Српској.

Гашићева је рекла да је, према информацијама ресорног министарства, од 19. марта до 19. маја без посла остало око 600 људи из сектора туризма и угоститељства који су били запослени на неодређено вријеме.

- Истек уговора на одређено вријеме се не сматра отказом. Тако да, према званичним подацима, и није било масовног отпуштања ако погледамо окружење - рекла је Гашићева.

Она је изјавила да је у другој половини марта забиљежено 55 одсто мање ноћења и 65 одсто мање долазака туриста, док се у априлу у области хотелијерства и туризма може говорити о проценту од 100 одсто и да ће штета у том смислу бити велика, а о конкретним бројкама може се говорити у наредном периоду.

Гашићева је напоменула да је проток робе и услуга био уредан и да није било озбиљних поремећаја на тржишту када је ријеч о основним прехрамбеним артиклима, те нагласила да је и даље на снази уредба Владе о ограничењу маржи.

Грађанима је поручила да у периоду кризе усљед појаве вируса корона купују домаће, одмор проводе у Српској и поштују епидемиолошке мјере.