latinica  ћирилица
31/05/2020 |  19:54 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Узгој љешника све популарнији међу пољопривредницима у Српској (ВИДЕО)

Да је узгој љешника све популарнији међу пољопривредницима у Српској, потврђује прича из села Пискавица код Бањалуке.
Љешник - Фото: РТРС
ЉешникФото: РТРС

Супружници Синиша и Слађана Пепић 2014.године засновали су породичну плантажу љешника, на којој је 450 садница разноликог сортимента.

У понуди имају љешнике само у љусци, а свој бренд су назвали "Шарена љеља" .

Породица Пепић из Пискавице узгојем љешника почела је да се бави прије шест година, а у воћњаку имају посађено неколико врста љешника. С обзиром на то да воћњак тек у седмој години достиже пуни род, Синиша Пепић нам каже да тек од ове године очекују озбиљније приносе.

- Први род је био претпрошле године. Нешто више је рода је било прошле године, док ове године очекујемо да ћемо бити на 80 посто од пуног рода - рекао је Синиша Пепић, произвођач.

Улазак у производњу љешника породица Пепић се одлучила јер су жељели створити додатни извор прихода за себе и своје потомке. У послове у воћњаку учествују сви чланови породице, не изостају ни најмлађи, међу њима је и Ана која са радошћу сакупља гранчице.

- Хтјели смо да будемо другачији. У то вријеме није било пуно засада љешника. О н је тек протеклих година доживио експанзију и хтјели смо да покажемо да се може уз породичну љубав и уз уложену љубав таква култура да се узгаја и на нашим подручијима - навео је Пепић.

У понуди имају љешњике само у љусци, а свој бренд су назвали "Шарена љеља", који се међу домаћим производима може купити у новоотвореној Крајишкој кући. Кажу, да сам назив симболише различите сорте које узгајају на својој плантажи, и да заједно теже да задовоље најзахтјевније конзументе, а и да сам назив буде препознатљив.

- Управо то лупање љуске и на тај начин конзумације љешника враћа нас у дјетињство, када смо код баке и деде јели љешнике и управо је та емоција што нас води и што желимо да пробудимо код наших купаца - истакао је Пепић.

Због околности изазваних вирусом корона, наш саговорник ове године очекује смањен увоз љешника из Турске, а то ће значити већу потражњу љешника на нашем тржишту. Килограм љешника на тржишту кошта 25 марака.