latinica  ћирилица
03/06/2020 |  10:01 ⇒ 10:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Кон: Вријеме је да се укину уведене мјере

Епидемиолог и члан Кризног штаба Србије Предраг Кон каже да је Србија на крају епидемије вируса корона, да је дошло вријеме за опуштање и да се укину уведене мјере.
Др Предраг Кон - Фото: ТАНЈУГ
Др Предраг КонФото: ТАНЈУГ

- Дошли смо до краја, време је да се опуштамо и слажем се са др Несторовићем (Бранимиром) да је време да се скину мере. Само треба да оставимо дистанцу од једног метра. Приближавање на мање од једног метра носи могућност заражавања од било чега што друга особа има, не само вирус корона - појашњава Кон за Пинк.

Додаје да Србија улази из несигурне епидемиолошке ситуацију у повољну, да је Војводина већ у повољној ситуацији и да ће Београд бити ускоро.

Наводи да епидемија још не може бити ођављена, јер је потребно 28 дана без иједног новог случаја, што је тешко оствариво због отварања граница и спорадичних случајева.

- Увијек се може десити да се појави неки џеп, али то не значи да смо објективно у епидемији - нагласио је Кон.

Осим дистанце, ношење маски савјетује само старијима и угроженим групама у затвореном простору као што су продавнице.

За оне који сматрају да су прележали вирус корона, подсјећа да могу обавити тестирање на захтјев на присуство антитијела, које се плаћа 1.200 динара.

- Омогућено је комерцијално тестирање које се ради из венске крви. Резултати се добијају брзо. У Градском заводу за јавно здравља мора да се закаже како се не би стварале гужве, а претходно се новац уплати на јединствени жирорачун - навео је он.

Додаје да треба консултовати вирусологе, инфектологе, имунологе да протумаче резултате теста, јер присуство ИгМ антитела подразумијева свјежу инфекцију, а ИгГ антитијела да је инфекција била раније и да неки степен заштите постоји.

Колику дуго траје имунитет након прележаног вируса још се не зна, помиње се период од годину, годину и по дана.

На констатацију водитељке да је сигурна да је све прошло пошто се др Кон јутрос са њом руковао и скинуо маску, Кон је шаљиво додао да можемо бити сигурни да је све прошло када имунолог Срђа Јанковић скине маску.

- Када Срђа скине маску, то је тај тренутак слободе - нашалио се он.