latinica  ћирилица
03/06/2020 |  18:00 | Аутор: СРНА

Објављено треће коло Критичког издања дјела Иве Андрића

 Треће коло Критичког издања дјела Иве Андрића објављено је у пет књига, у издању Задужбине "Иве Андрића".
Иво Андрић (архив) -
Иво Андрић (архив)

Пред научном и културном јавношћу сада се налазе критичка издања Андрићеве збирке приповједака "Кућа на осами", у два тома које је приредила Марија Благојевић, збирка лирске прозе "Екс понто", који је приредила Јана Алексић, "Немири" приређивача Милана Алексића, као и лирика приређивача Милана Потребића.

Нова издања откривају распоне Андрићеве осјећајности и идеја, спајајући дјела која су обиљежила почетак његовог књижевног стваралаштва са великом завршницом пишчевог рада на приповјетци, као језгру његове умјетности, саопштено је из "Задужбине".

У Критичком издању установљава се основни текст Андрићевих дјела према текстолошким принципима уз апсолутно поштовање пишчеве воље, реконструишу околности Андрићевог рада на збиркама и пјесама и доноси обиље грађе о његовом животу и стваралаштву.

Будући да је "Задужбина" у претходна два кола, објављена 2017. и 2018. године, штампала критичко издање његових приповједака из збирки и оних ван њих, са Трећим колом српска култура је у 15 књига добила критичко издање цјелокупног корпуса Андрићевих приповједака и лирских дјела.

Издавање Трећег кола Критичког издања дјела Иве Андрића је, као и претходна два, подржало Министарство културе и информисања Србије.