latinica  ћирилица
03/06/2020 |  18:15 | Аутор: СРНА

Линта: Легализовање поздрава "За дом спремни" - идентификација са НДХ

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је да Хрватска, легализовањем поздрава "За дом спремни", себе у потпуности идентификује са Независном Државом Хрватском /НДХ/ и на тај начин оправдава почињени геноцид над Србима у Другом свјетском рату.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је, реагујући на пресуду Високог прекршајног суда у Загребу да поздрав "За дом спремни" на почетку Томпсонове србомрзачке пјесме "Бојна Чавоглаве" није прекршај, поручио да је то један у низу доказа да је Хрватска по свом карактеру усташка земља, односно да је утемељена на бијесној мржњи према Србима.

- Употреба усташког поздрава `За дом спремни` јесте злочин из мржње, а у Хрватској више неће бити чак ни прекршај против јавног реда и мира - упозорио је Линта.

Према његовим ријечима, у данашњој Хрватској не постоје расни закони и концентрациони логори какви су постојали у НДХ, али за тим нема потребе јер је Туђманов режим протјерао више од пола милиона Срба, убијао и мучио Србе по хрватским градовима и током и послије хрватских злочиначких војно-полицијских акција уништио, отео и опљачкао српску имовину.

Он је посебно нагласио да је у Хрватској од уласка у ЕУ 2013. године почела друга фаза рехабилитације НДХ и усташког покрета, што у пракси значи стално подстицање мржње, толерисање насиља, проглашавање организованих физичких и вербалних напада на Србе изолованим инцидентима.

- Преосталим Србима се шаље злокобна порука да се иселе или асимилују, а протјераним Србима да се не враћају на своју вјековна огњишта и да се одрекну своје имовине и земље. Актуелна власт, као и претходне, благонаклоно гледа на усташтво и доприноси његовој нормализацији у хрватском друштву - рекао је Линта.

Он је констатовао да је у Хрватској потпуно нормално да Сабор буде покровитељ, а Католичка црква служи мису убијеним усташким злочинцима у Блајбургу, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Све чињенице потврђују да Хрватска није способна да буде модерна европска, већ само земља мржње и нетрпељивости према Србима, која све више постаје пријетња миру и стабилности у региону - закључио је Линта.

Хрватски медији пишу да је Високи прекршајни суд у Загребу одлучио да поздрав "За дом спремни!" на почетку пјесме "Бојна Чавоглаве" Марка Перковића Томпсона није прекршај против јавног реда и мира.