latinica  ћирилица
04/06/2020 |  08:38 | Аутор: СРНА

Епископ Јоаникије и никшићки свештеници у судници 19. јуна

У Основном суду у Никшићу 19. јуна почеће суђење Његовом преосвештенству епископу будимљанско-никшићком Јоаникију и осморици свештеника архијерејског намјесништва никшићког, изјавио је адвокат Сава Костић.
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић) -
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић)

Они су оптужени да су 12. маја, на дан када се у прославља заштитник града и слава никшићке Саборне цркве, Свети Василије Острошки Чудотворац, "поступали супротно наредбама Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали вјерски обред ван вјерског објекта литије улицама града Никшића".

Осим владике Јоаникија, оптужница је подигнута и против свештеника Слободана Јокића, Драгана Крушића, Василија Брборића, Данила Зиројевића, Жељка Ројевића, Остоје Кнежевића, Николе Маројевића и Мирка Вукотића.

- У никшићком суду за 19. јун заказано је прво рочиште главног претреса. Владика и свештеници ће се, пред судијом Игором Ђуричковићем, изјашњавати о наводима из оптужног предлога. Могуће је да ће се тога дана спровести неки докази - рекао је Костић за подгорички лист Дан.