latinica  ћирилица
04/06/2020 |  19:17 | Аутор: СРНА

Изетбеговић: Слаби позиција пробосанског блока на нивоу БиХ

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је да се одласком Фахрудина Радончића са мјеста министра безбједности у Савјету министара усложњавају односи и слаби позиција пробосанског блока на нивоу БиХ.

Изетбеговић је новинарима у паузи сједнице Предсједништва СДА рекао да та странка изражава жаљење одласком Радончића са те функције, али да га неће убјеђивати да остане.

- Говорио ми је и раније да би ишао, да мисли да је довољно урадио, али жалимо што је то тако и надамо се да се то неће пренијети на друге нивое власти. Надамо се да ће Радончић остати док не дође нови министар, да неће ослабити бошњачку репрезентацију у Савјету министара - додао је Изетбеговић.

Он је навео да на данашњој сједници није разговарано о новом кандидату за министра безбједности те да ће се тиме бавити наредне седмице.

Изетбеговић је рекао да очекује да ће ускоро бити предузете конкретне мјере за помоћ привреди, те да је афера "Респиратори" бацила у сјену битније проблеме.

Он је позвао правосудне институције да што прије окончају истрагу о набавци респиратора у складу са законом, без политичких и медијских утицаја.

Изетбеговић је поновио да је СДА стала иза премијера ФБиХ Фадила Новалића, оптуженог за набавку респиратора из Кине током које је потрошено 10,5 милиона КМ буџетског новца.

- Ту смо чули критике да се ради о утицају станке на правосуђе. Ми имамо обавезу да на сваки феномен, позитиван или негативан, реагујемо. СДА никада неће правити проблем било којем стубу власти, посебно правосуђу - рекао је Изетбеговић.

Он сматра да су Тужилаштво и Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ пристрасни, да су под политичким утицајем, те позвао на свеобухватну реформу правосудног система.

- Не односе се једнако према представницима свих народа у власти. Незамисливо је да ураде премијеру Републике Српске оно што су урадили премијеру ФБиХ - рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је рекао данас да СДА није задовољна радом Савјета министара, оптужујући предсједавајућег Зорана Тегелтију да блокира одређене ствари, у првом реду усвајање буџета БиХ за ову годину.

Он је позвао Тегелтију да се што прије обезбиједе средства за одржавање избора, истичући да ће та странка подржати свако рјешење.