latinica  ћирилица
04/06/2020 |  22:03 | Аутор: СРНА

Усвојен извјештај о заједничким граничним прелазима са БиХ

Влада Црне Горе усвојила је извјештај који се односи на вођење преговора за заједничке граничне прелазе са БиХ.

Преговори Владе Црне Горе и Савјета министара вођени су у Сарајеву 11. и 12. марта и резултирали су парафирањем четири анекса споразума којима су одређене локације будућих заједничких граничних прелаза, саопштено је из Службе Владе Црне Горе за односе са јавношћу.

У Црној Гори ће заједнички гранични прелази бити Враћеновићи–Делеуша, на путном правцу Никшић–Билећа и Шћепан Поље–Хум на путу Плужине–Фоча, док ће у БиХ заједнички гранични прелази бити Зупци–Ситница на правцу Требиње–Херцег Нови и Клобук–Илино Брдо на путу Требиње-Никшић, наводи се саопштењу.

Влада Црне Горе је на данашњој сједници утврдила основу за вођење преговора о закључивању Протокола о одређивању тромеђне граничне тачке између Црне Горе, БиХ и Хрватске.

У документу се наводи да је, будући да је Црна Гора веома посвећена рјешавању билатералних питања са сусједима, закључивање и извршавање међународних уговора о државној граници један је од значајнијих приоритета у процесу придруживања ЕУ, који ће допринијети унапређењу добросусједских односа и поштовању територијалног интегритета и суверенитета.

У саопштењу се истиче да односи Црне Горе са БиХ и Хрватском представљају позитиван примјер добросусједске и пријатељске сарадње, а регионални контекст којима теже додатно их повезују и упућују на још садржајнију и интензивнију сарадњу.

Министарство унутрашњих послова, сходно Закону о закључивању и извршавању међународних уговора, припремило је Протокол о одређивању тромеђне граничне тачке између Црне Горе, БиХ и Хрватске с циљу његовог закључивања.