latinica  ћирилица
06/06/2020 |  08:31 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

У Бањалуци понуда Националног парка "Сутјеска"

Љетна понуда Националног парка "Сутјеска" данас ће бити представљена грађанима Бањалуке, саопштено је из Туристичке организације Републике Српске.
НП "Сутјеска" - Фото: Wikipedia
НП "Сутјеска"Фото: Wikipedia

Промотивни штанд је постављен на Тргу Крајине до 20.00 часова, а грађани ће моћи да погледају какав садржај нуди овај национални парк, али и да учествују у наградним играма и остваре попусте.

Национални парк "Сутјеска" налази се у шумско-планинском подручју на југоистоку Републике Српске, на граници БиХ и Црне Горе.

Планине које га окружују и чине дио су планинског вијенца Динарида, наводи се на сајту овог парка.

Најстарији и највећи национални парк у Републици Српској и БиХ простире се на површини од око 16.052 хектара. Више од 66 одсто површине покривено је шумом, а остатак чине ливаде, пашњаци и голети.

Национални парк "Сутјеска" носи епитет бисера Републике Српске, а основни разлог за проглашење подручја националним парком су вриједности и љепоте природе, те културноисторијски значај.

Овај национални парк је 2000. године доспио у другу категорију Одјељења УН за заштиту природе и природних добара.

На подручју Националног парка развијена је мрежа водотокова и стајаћица са ријеком Сутјеском /дугом 33 километра/ као главним сливом. Сутјеска се улива у Дрину, а главне притоке су Хрчавка и Јабушница.

Хидролошки феномен у Парку представља водопад Скакавац, висок 76 метара на рјечици Перућици.

У Националном парку заступљене су готово све биљне врсте које се могу срести у оквиру Динарских планина - 2.600 васкуларних биљних врста, ендемичних, љековитих, изобиље јестивих шумских плодова, па чак 100 врста јестивих гљива.

У Националном парку "Сутјеска" има 114 врста птица на 12 станишта, укључујући девет врста дјетлића.