latinica  ћирилица
07/06/2020 |  12:47 | Аутор: СРНА

Одговорност оних који су Десанку прогласили "нижеразредном" пјесникињом

Удружење књижевника Србије затражило је данас одговоре и одговорност оних који су познату српску пјесникињу Десанку Максимовић прогласили "нижеразредном" пјесникињом у српским школама.
Удружење књижевника Србије, Београд - Фото: СРНА
Удружење књижевника Србије, БеоградФото: СРНА

- Не само да не тражимо помиловање, већ одговор/ност/ надлежних, будући да је ово незамислив чин рушења националног и историјског идентитета српског народа управо тамо гдје он треба да се обликује у школама - наглашавају из Удружења.

Из Удружења поручују да је њена збирка "Тражим помиловање" међу најбољим пјесничким књигама на српском језику, а теме су и модерне и универзалне, свевремене у актуелности и ванвремене у трајању.

Чини се, истичу из овог удружења, да смета што се у њима пјева језиком српског народа и о његовој историји у потпуно савременом кључу, који смета само онима којима је циљ гушење српског идентитета и књижевног насљеђа.

Удружење наводи да је овај чин је и увреда за српске ученике и њихове професоре, али и саму Десанку, када се у образложењу због чега је избачена тврди да се "ванвременост Десанке Максимовић не уклапа у поетичке оквире епохе", те да "постоји бојазан да би и ученици погријешили у вредновању њене поезије, умањујући њен значај".

- Који ауторитети су то утврдили и о којој епохи говоре? И зашто се сумња у стручност наших професора и наставника књижевности, као и ниво зрелости и свијести наших младих - питају из Удружења.

Удружење књижевника Србије истиче да има обавезу да постави ова питања и захтјеве, јер без његових чланова, преминулих и живих, незамисливо говорити о српској књижевности и њеном доприносу развоју просвјете у Србији.

Завод за унапређивање образовања и васпитања Србије донио је одлуку прије два дана да из трећег разреда средње школе искључи избор из поезије Десанке Максимовић, а из четвртог - чувену збирку велике пјесникиње "Тражим помиловање".

Министар просвјете Србије Младен Шарчевић је рекао да то неће дозволити и да та одлука није коначна, док је премијер Ана Брнабић поручила да се Десанка Максимовић никада неће бити избачена из образовног система Србије.