latinica  ћирилица
07/06/2020 |  14:54 ⇒ 20:24 | Аутор: СРНА

Станари: Служен парастос за 59 погинулих бораца

У Церовици код Станарима данас је служен парастос за 59 погинулих српских бораца који су на овом подручју изгубили животе у одбрани вјековних огњишта.
Свијеће - Фото: РТРС
СвијећеФото: РТРС

Предсједник Организације породица погинулих са подручја Станара Мирко Јотић напоменуо да су су Гојаковац и Церовица имали стратешку важност за одбрану овог дијела Српске и да је током одбрамбено-отаџбинског рата своје животе дало 50 мјештана овог краја.

Осим мјештана, на овом подручју ратовали су у јединицима Војске Републике Српске и борци из других општина у Српској.

Јотић је подсјетио да су непријатељске снаге покретале значајне офанзиве на Гојаковац и Церовицу, а да је 1. јуна 1992. године погинула прва жртва из Церовице, Владо Миливојевић.

Ратни командант Крњинске бригаде Мико Шкорић рекао је да са пијететом одају пошту жртвама.

- Била су то тешка времена. Ради се о граничном простору Републике Српске и настојали смо да своје не дамо - изјавио је Шкорић и подсјетио на жестоке борбе које су се ту водиле.

Посланик из Станара у Народној скупштини Републике Српске Горан Јеринић указао је на потребу очувања културе сјећања на одбрамбено–отаџбински рат, како жртве не би отишле у заборав.

Начелник општине Станари Душан Панић рекао је да је ова локална заједница од свог оснивања водила рачуна о борачким категоријама уз сва додатна права која их следују законом.

У одбрани Републике Српске погинуло око 250 бораца са подручја Станара.