latinica  ћирилица
08/06/2020 |  19:47 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Донација Бугарске Дому здравља у Бањалуци

Амбасада Бугарске у БиХ донирала је 25.000 марака Дому здравља у Бањалуци. Новац је дониран посредством кабинета предсједнице Републике Српске, а намијењен је за куповину медицинске опреме за борбу против вируса корона.

Донација је израз солидарности Бугарске са Босном и Херцеговином у борби против ковид пандемије.

- Путем званичне помоћи за развој Бугарска ће и даље подржавати Републику Српску и ФБиХ и увијек можете рачунати на нас као озбиљног партнера за европске интеграције, јер како пише на бугарском грбу, заједно смо јачи - истакла је Аугустина Цветкова Карабашева, aмбасадор Бугарске у БиХ.

Амбасада Бугарске раније је упутила иницијативу кабинету предсједнице Српске да једној од здравствених установа додијели новац за набавку опреме за борбу против ширења пандемије вируса корона.

- На приједлог председнице Српске та средства су додијељена Јавној здравственој установи у Бањалуци. Сваки вид овакве помоћи сматрамо као награду за предан рад, храброст и пожртвованост наших радника у тренутној епидемиолошкој ситуацији - истакла је Невена Тодоровић, директор Дома здравља Бањалука.

Ова установа, изјавио је градоначелник Игор Радојичић, у протеклим мјесецима направила је изванредан резултат.

Показало се, сматра, да је важно имати способан и опремљен здравствени систем који може да одговори на овакав изазов.

- Постоји велика потреба да се модернизује опрема и да Дом здравља има и ону опрему која је у овим временима показала као потрошни материјал. Због тога је велика донација ове врсте добро дошла али и као и израз пријатељства и сарадње, у овом случају са Републиком Бугарском - додао је Радојичић.

Град Бањалука још није изашао из епидемије, свакодневно биљежи новообољеле, али у мањем обиму него раније.