latinica  ћирилица
12/06/2020 |  19:12 ⇒ 13/06/2020 | 08:30 | Аутор: РТРС

Нова опструкција Ревидиране стратегије за процесуирање ратних злочина (ВИДЕО)

Неусвајање Ревидиране стратегије за процесуирање ратних злочина очигледна је опструкција у окончању тог процеса, а одговорност је на оним странкама чији су министри били против. Тиме раде на штету свих жртава у БиХ без обзира на националност, истакао је предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија.
Ревидирана стратегија - Фото: РТРС
Ревидирана стратегијаФото: РТРС

Ревидирана Стратегија за процесуирање ратних злочина по ко зна који пут није добила "зелено свјетло", против су били Бисера Турковић и Сифет Поџић. Ако је и на наредној сједници Савјета министара, у другом кругу гласања не подржи макар један бошњачки министар, биће "прошлост", а то говори којем народу није у интересу да се казне ратни злочинци или још прецизније да се не казне такви из њиховог народа.

- Због свега овог што се догађа око ревидиране стратегије и ставова које поједини званичници имају према прошлости, чини ми се да ће нам требати још триста година да ријешимо предмете ратних злочина, иако је у ревидираној стратегији било предвиђено да се ти предмети ријеше за три године - нагласио је Јосип Грубеша, министар правде у Савјету министара БиХ.

Он прецизира да је Турковићева, између осталог тражила да се поново формира Радна група која би израдила нову Стратегију, што је према његовим ријечима развлачање приче на још двије-три године, а предложеном Стратегијом предвиђено је да сви предмети ратних злочина буду завршени за три године.

- Очигледно Бошњаке више не занима процесуирање предмета ратних злочина јер највећи дио тих ратних злочина је остао непроцесуиран за злочине над Србима - рекао је Милорад Којић, директор Републичког центра за истражиовање рата, ратних злочина и тражење несталих Републике Српске.

Сагласност на Ревидирану Стратегију дала је и Влада Републике Српске, ургенцију за њено усвајање доставила је Мисија ОЕБС-а, а званични Брисел чак условљава наставак финансијске помоћи у рјешавању ратних злочина усвајањем те стратегије. Ипак, СДА и њеним сателитима важније је да одрже лажну тезу о бошњачким жртвама и српским злочинцима због чега на "леду" више од двије године држе Ревидирану страртегију.

- То сматрам очигледном опструкцијом у процеуирању ратних злочина, из простог разлога што Тужилаштво БиХ само не може све те предмете колико их има да процесуира. Уколико су то политичари који припадају СДА и ДФ, значи они директно онемогућавају процесуирања ратних злочина, ствар је дакле јасна до краја - нагласио је Милан Тегелтија, предсједник ВСТС БиХ.

Осим рока за окончање свих предмета ратних злочина до 2023., ревидираном Стратегијом предвиђено је пребацивање мање сложених предмета на кантоналне и окружне судове у Републици Српској, те јачање одговорности тужилаца и судија у њиховом рјешавању. Управо због изостанка те одговорности, у бх тужилаштву акумулирано је више од 500 неријешених предмета са око 4.500 познатих починилаца.