latinica  ћирилица
15/06/2020 |  19:58 ⇒ 23:26 | Аутор: РТРС

Тартуфи - благо под земљом; Из Крупе на Врбасу на свјетско тржиште (ВИДЕО)

Тартуфи - необичне и скупе гљиве расту и у нашим шумама. Ово благо под земљом успјешно налази Мијодраг Вуковић из Крупе на Врбасу. Највећи тартуф који је пронашао имао је 200 грама. Уз помоћ својих паса, ове гљиве највише тражи и проналази у свом крају, али одлази и у друге дијелове Српске.
Тартуфи (фото: Миомир Јаковљевић / Anadolu Agency) -
Тартуфи (фото: Миомир Јаковљевић / Anadolu Agency)

Мијодраг Вуковић из бањалучког насеља Крупa на Врбасу љубав према гљиварству гаји од малих ногу. Са оцем, који је дугогодишњи трагач, ишао је у шуму у потрази за гљивама. У лов на тартуфе кренуо је прије шест година. Осим стручне литературе морао је да набави и специјалну инталијанску расу паса које је обучавао за проналажење ове гљиве. 

- У свијету постоји неколико врста паса које могу да трагају за тартуфима, а ја сам се одлучио за најбоље. То су Лаогото Рамоњоло италијански пси који у генетском материјалу имају предиспозицију да буду добри тартуфари - истиче Вуковић.

Тартуф захтијева за раст посебне временске услове и доста влаге. Зато се ових дана креће у потрагу за овим неугледним подземним гљивама.

- Право вријеме за тражење тартуфа је током цијеле године, изузев мјесеца априла када се оне налазе у некој врсти хибернације и тада их не тражим - каже Вуковић који додаје да је почео и са прерадом ових скупоцјених гљива, а план је да осим тих прерарађевина тржишту понуди и надземне, дивље самоникле гљиве.

- Прерађевине од црног злата носе назив “Вук тартуфи” и могу се наћи у "Крајишкој кући" у Бањалуци која ће у будућности бити репрезантативна не само за наш град него и за регијују - каже Вуковић.

У свему овоме има подршку породице, а најмлађима преноси тајне гљиварства.

Тржишта за ове скупоцјене гљиве не мањка. Цијена за килограм тартуфа износи од хиљаду па до неколико хиљада евра.