latinica  ћирилица
17/06/2020 |  09:24 ⇒ 10:12 | Аутор: СРНА

Почела саслушања због нелегалних виза Пакистанаца

У Централној истражној канцеларији Граничне полиције БиХ у протеклих неколико дана саслушано је 15 особа због афере која се односи на издавање улазних нелегалних виза држављанима Пакистана у БиХ, пише "Дневни аваз".
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ) -
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ)

Према сазнањима листа, све те особе свједочиле су о сазнањима ко је и како омогућио издавање туристичких виза за долазак Пакистанаца у БиХ, а које су касније искориштене за одлазак у земље ЕУ. Утврђено је да им је БиХ била транзит за лакши одлазак у Европу.

Саслушања и провјере започети су према наредби Тужилаштва БиХ, којем је Гранична полиција лани прослиједила извјештај о овим незаконитостима.

Како је незванично потврђено, сада се утврђује ко је у БиХ пакистанским држављанима слао гарантна писма, на основу којих су добијали туристичке визе, а за које је утврђено да су фалсификоване.

Пакистанци су имали резервисан и смјештај у три сарајевска хотела, од којих је један на Илиџи, а два у центру града.

"Аваз" сазнаје да су исказе већ дале одговорне особе тих хотела, али и запослени, рецепционари и менаџери задужени за финансије. Позив је упућен и њиховим власницима с циљем да се све разјасни.

Лист наводи да је недавно саслушан и бивши министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, а потврђено је да су исказ дали и његов помоћних, те три запослена једне полицијске агенције.

Утврђено је да је долазак једног Пакистанца у Сарајево коштао и до 36.000 евра, а у цијену су били урачунати превоз и смјештај.

Амбасадор БиХ у Пакистану је Сакиб Форић, а о овој афери први је проговорио члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је рекао да је амбасадор фалсификовао визе за 3.000 Пакистанаца, који сада представљају безбједносну пријетњу по БиХ.

Иако је Форић те информације демантовао, податак да је Тужилаштво покренуло истрагу и почело провјере говори о озбиљности ове информације.

Тужилаштво БиХ и Гранична полиција истражују и ко је издавао и узимао велике суме новца за долазак Ирачана у БиХ. Они су лани враћени са сарајевског аеродрома, а такође су имали резервисан хотелски смјештај у Сарајеву.

Њима су, такође, издате хиљаде виза, а заузврат су дали новац посредницима, пише "Дневни аваз".