latinica  ћирилица
18/06/2020 |  18:52 ⇒ 19/06/2020 | 08:03 | Аутор: РТРС

Додик: Потврђена приврженост Дејтонском споразуму (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је, након састанка делегације Републике Српске са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим, да Српска и Русија остају привржене Дејтонском споразуму и поштовању међународног права.
Додик и Лавров - Фото: РТРС
Додик и ЛавровФото: РТРС

Он је рекао да је данашњи састанак потврда добре сарадње Републике Српске и Русије у континуитету, истакавши да ће за неколико дана посјетити Москву и сусрести се са руским предсједником Владимиром Путином.

Додик је захвалио Лаврову за вријеме издвојено за састанак и Руској Федерацији за помоћ у борби против епидемије вируса корона.

- Све што смо креирали као наш пут сарадње се остварује. Желим да изразим висок степен захвалности Русији за сву помоћ током епидемије вируса корона, а прије свега за политичку осјетљивост и непропуштања прилике да заштите истину што се тиче развоја ситуације овдје на Балкану, поготово што се тиче српског народа у Савјету безбједности УН - рекао је Додик.

Он је подсјетио да Русија у Савјету безбједности УН у континуитету на неки начин оспорава оно што говори високи представник у БиХ, који даје лажне информације о стању у БиХ, те да је због таквог става Русије позиција Републике Српске много повољнија.

Додик је изразио задовољство што ће бити настављени пројекти изградње гасовода, који је за Српску важан економски пројекат.

Он је нагласио да је данас потврђено да ће бити настављени и политички, културни и други облици сарадње Републике Српске и Русије.

- Ово је била добра прилика да након епидемије вируса корона рехабилитујемо наша увјерења о томе да на руској страни имамо великог пријатеља, људе који разумију ситуацију и понашају се тако да не желе другима да направе штету - истакао је Додик.

Додик је рекао да су Лаврова данас упознали о новим детаљима, о раду Уставног суда БиХ, који скрнави уставни систем на чудан начин да доноси одлуке мимо Устава, а да Запад тражи да се поштују те одлуке, које су у правилу против српског народа.