latinica  ћирилица
18/06/2020 |  19:22 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Бањалука: Мигрант који је пријетио полицијској службеници предат Тужилаштву (ФОТО/ВИДЕО)

Мигрант који је синоћ у Клашницама код Бањалуке, уперио пиштољ у правцу полицијске службенице, идентификован је уз извјештај о почињеном кривичном дјелу предат у Окружно јавно тужилаштво Бањалука.
Полиција Српске у потрази за мигрантима - Фото: РТРС
Полиција Српске у потрази за мигрантимаФото: РТРС

У акцији полиције синоћ је приведено 18 илегалних миграната, који су се налазили у напуштеној кући код моста у Клашницама.

Дан након полицијске потјере и хапшења миграната, мјештани Клашница, кажу, могу бар мало да одахну. Мигранти, поручују нису овде од јуче. Задњих пола године, боравили су у напуштеном објекту, који је удаљен двадесетак метара од насељених кућа, и слободно се шетали. Више пута кажу полицији су пријавили њихово присуство.

- Полиција дође са полицијским аутом, које они примијете и побјегну у шуму - рекао је Михајло Ратковић.

Задњих пола године мјештани овог насеља кажу да живе у страху. Трагове и ствари миграната, свакодневно виде око својих имања.

Мигрант  је предат је у Окружно јавно тужилаштво. Осим њега полиција је идентификовала још четири мигранта, док је њих 13 предато Служби за послове са странцима.

- На тај начин сви су стављени под контролу. Тужилаштво је упознато одредиће се према том дјелу и лицима који су учествовали у том инциденту. Остали мигранти који нису направили прекршај предати су у даљу надлежност органима - истакао је Драган Лукач министар унутрашњих послова Републике Српске.

Јучерашњи догађај само је показао колико су мигранти озбиљна пријетња по безбједност грађана Српске, поручује српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Полицији Републике Српске, сматра, треба дати још већа овлашћења. Српска остаје при ставу да на њеној територији неће бити дозвољено задржавање миграната, јасан је Додик.

- Сви покушаји из БиХ, прије свега, из Сарајева, па чак и са Запада да се мигранти равномјерно распореде по цијелој БиХ неће проћи. У Републици Српској се неће правити стационари, нити ће се задржавати мигранти. Српска је заинтересована за херметичко затварање граница за мигранте и њихову хитну депортацију из БиХ - додао је Додик.

Нова група миграната примјећена је данас у Бањалуци, недалеко од Технолошке школе.