latinica  ћирилица
20/06/2020 |  12:16 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

"Коридор живота" једна од кључних акција Војске Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је пробој коридора прије 28 година била једна од кључних и најзначајних акција Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату којом је окончана 42 дана дуга блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Операција "Коридор живота` била је велика и успјешна борбена операција Војске Републике Српске, којом је одблокирана територија на којој је живјело око милион становника и којима је пријетила хуманитарна катастрофа, што се и догодило са смрћу 12 беба у Бањалуци којима није могао бити допремљен кисеоник - подсјетио је Чубриловић.

Он је нагласио да је операцијом "Коридора живота" заокружена територија Републике Српске, што овој акцији даје историјску димензију, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

- Ово је дан када треба да одамо почаст свим оним храбрим војницима и припадницима полиције који су дали своје животе да би данас имали Републику Српску и живјели слободно - нагласио је Чубриловић.

На Дугој Њиви код Модриче сутра ће бити обиљежено 28 година од пробоја "Коридора живота" чиме је послије 42 дана прекинута копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине са око 1,5 милиона становника и омогућена веза са матицом Србијом.

Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву на простору Брода.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.