latinica  ћирилица
21/06/2020 |  13:43 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Помен за 24 убијених Срба из Ратковића

За 24 свирепо убијених Срба из сребреничког села Ратковићи данас је служен парастос и положено цвијеће код спомен-обиљежја поводом 28 година од њиховог страдања.
Парастос у Сребреници - Фото: РТРС
Парастос у СребренициФото: РТРС

Већина убијених били су цивили, међу којима и шест старих и болесних жена, које су муслиманске снаге из Сребренице и околине побиле и масакрирале на данашњи дан 1992. године.

Преживјели Срби присјећају се да је око пола пет ујутро почела пуцњава, урликање и лупање металним предметима са свих страна око села, уз узвике "Алаху, егбер", "хватај их живе", "кољи редом - штеди муницију"...

Захваљујући јутарњој магли и добром познавању терена дио становника успио је да се сакрије и спаси од сигурне смрти гледајући из шипражја како муслимански војници убијају чланове њихове фамилије, комшије, пљачкају и пале имовину.

О томе шта су видјели и чули ријетки преживјели спремни су да свједоче, јер за овај, као и за све остале злочине почињене над Србима у средњем Подрињу, нико није кажњен.

Јаке муслиманске снаге у рану зору 21. јуна 1992. године, са више страна су упале у удаљено сребреничко село Ратковиће, гдје су свирепо убијали жене, старце, слијепе и глувонијеме, а потом их спаљивали у њиховим кућама.