latinica  ћирилица
22/06/2020 |  11:21 ⇒ 16:11 | Аутор: РТРС

Поплаве у Зворнику; Због обилних падавина мјештани Семберије у страху (ФОТО)

Због обилних падавина у протеклих неколико сати на подручју Зворника, ријека Сапна излила се из корита и поплавила више од десет домаћинстава у насељима Доњи Грбавци и Цер.

Вода се излила и на дијелу регионалног пута Зворник-Сапна и саобраћај се тренутно отежано одвија.

У Каракају се излила Хоча и поплавила 20 кућа.

Најаве метеоролога брину становнике Семберије. Мјештани угрожених подручја упозоравају да је каналска мрежа запуштена, те да лако може доћи до плављења домаћинстава и ораница.

Надлежни кажу да за сада нема разлога за страх. Охрабрује да су водостаји Саве и Дрине за сада ниски, те стручњаци предвиђају да ће ове велике ријеке спремно примити обилне падавине и да до великих излијевања воде из њихових корита неће доћи.

Грађани Бијељине са зебњом гледају у небо. Страхују од сваке кише. Посљедице катастрофалних поплава из 2010. и 2014. још нису заборавили. Иако је пуно тога урађено на изградњи насипа и других водопривредних објеката, каналска мрежа је, кажу, у лошем стању.

- Мало кише падне и настане проблем. Поплави нас и присијече излазне путеве. Тражимо од надлежних да изађу на терен и увјере се какво је стање - каже мјештанин Доње Чађавице, Војин Петровић.

Иако су притоке ријека Саве и Дрине, локални водостаји Гњица, Јања и Лукавац у порасту, на подручју Семберије, за сада, нема веће опасности од поплава, тврде надлежни. Прате стање бујичних водотока.

- За очекивати је да може да дође до изливања и зато апелујемо на становништво да буде у приправности и уклоне све оно што може да буде заплављено управо уз ријечне водотокове мањих бујичастих ријека - истакао је Драго Ристић, начелник Одсјека за Цивилну заштуту Града Бијељина.

Јавна установа Воде Српске најављује пројекте уређења каналске мреже у Семберији.

- Очекујемо наредних дана да извођач уђе у рјешавање првих 12 километара - од ушћа Лукавца у Саву па узводно 12 километара где треба да се врши крчење и чишћење канала - навео је Мирослав Миловановић, директор ЈУ Воде Српске.

Воде Српске реализују пројекат "Хитне помоћи и заштите од поплава" за који је Влада Српске обезбиједила 55 милиона евра кредитних средстава. У Семберији се тренутно реконструише и главна каналска мрежа - мајевички ободни канал од 13 километара и канал Глоговац дужине 2,2 километра.

У Петрову је, усљед обилне кише, ријека Спреча поплавила приобални појас у Спречком пољу.

Киша која непрестано пада довела је до изливања ријека Брке, Тиње и Зовичице, које су поплавиле приобална подручја на подручју Брчко дистрикта.

Обилне падавине створиле су проблеме и у Федерацији БиХ. Ријека Спреча излила се из корита од Миричине до Стјепан Поља и поплавила око 20 хектара пољопривредног земљишта.

На подручју града Сребреника дошло је до излијевања ријеке Тиње, у насељу Шпионица, гдје је поплављен већи број стамбених објекта.