latinica  ћирилица
25/06/2020 |  10:52 ⇒ 10:58 | Аутор: СРНА

Касиповић: Законом прецизније дефинисана улога стручних лица

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је данас да је Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку прецизније дефинисана улога стручних савјетника суда и тужилаштва или стручних лица.
Антон Касиповић -
Антон Касиповић

Касиповић је на сједници Народне скупштине Републике Српске рекао да је било неопходно ускладити законске одредбе с обзиром на чињеницу да су након доношења Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку донесени Кривични законик Републике Српске, Закон о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске, Закон о јавним тужилаштвима Републике Српске, Закон о кривичном поступку Републике Српске, те Закон о полицији и унутрашњим пословима.

Образлажући наведено законско рјешење, он је истакао да је законским одредбама прописан начин утврђивања категорије млађег пунољетног лица.

- Прописана је и обавеза стручних савјетника тужилаштава и судова да пружају стручну помоћ приликом саслушања дјетета као свједока оштећеног кривичним дјелом - рекао је Касиповић.

Народна скупштина размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку.