latinica  ћирилица
27/06/2020 |  19:50 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Хоће ли српске странке у Сребреници на изборе са једним кандидатом? (ВИДЕО)

Истицањем сопственог приједлога кандидата за будућег начелника Сребреница, СДС и његово локално руководство уздрмали су српско јединство у овој општини, оцјена је већине других политичких представника. Сматрају да ће српски народ, ако се хитно не постигне договор, поново изгубити позицију првог човјека општине, иако је већина у овој локалној заједници.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Прљава политичка уцјена, куповина времена и предизборна трговина - тако у НДП-у оцјењују истицање сопствене кандидатуре сребреничког СДС-а за начелника општине. Члан Регионалног одбора ове странке Радован Петковић истиче да иза свега стоји први човјек локалног СДС-а Момчило Цвјетиновић који, каже, смишљено, калкулише.

- Приједлог СДС-а за другог српског кандидата за начелника општине Сребрница је издајнички циљ и вјероватно, у договору са неким странкама из реда бошњачког народа, прије свега мислим на СДА, то је покушај Момчила Цвјетиновића да се "наплати" кроз један такав приједлог - каже Петковић.

У Уједињеној Српској каже да може бити само један кандидат за сребреничког начелника а све остало зачило би пропаст.

- Мислим да је ово што је СДС урадио преурањено и ремети јединство. Не смијемо дозволити да, као на примјер у Братунцу, рушитељи Републике Српске, као што је СДА, одлучују о већини и судбини овог града - јасан је Бранислав Тришић, члан Предсједништва Уједињене Српске.

И у СНСД-у истичу да ће, уколико се не одустане од уцјењивачких ставова, одговорност сносити управо СДС и његово локално руководство.

- Велику одговорност и цијену ће сносити СДС и то ће бити губитак за српски народ - сматра Радомир Павловић, предсједник ОО СНСД Сребреница.

Оптужбе за разбијање српског јединства Цвјетиновић демантује. Каже да има довољно времена да се постигне договор.

- Први је иступио предсједник СДС-а Мироко Шаровић који је рекао да ћемо ићи са једним кандидатом. То нисмо чули од предсједника СНСД-а, већ смо у послиједње вријеме чули да неће нигдје ићи са СДС-ом - каже Цвјетиновић.

Актуелни начелник Сребренице Младен Грујичић раније је истакао кандидатуру коју су подржали СНСД, НДП, УС и друге партије.

- Имамо бројчану предност, али појединци не размишљају и стварају проблем народу Сребренице - каже Грујичић.

А нерјетко су управо због подијељености Срби губили изборе као 2012. године када је Ћамил Дураковић изабран за начелника Сребренице. Прошлоседмична посјета премијера Српске Радована Вишковића овој локалној заједници била је у сврси уједињења и апела да се јединство мора постићи.