latinica  ћирилица
28/06/2020 |  09:54 ⇒ 18:15 | Аутор: srpskainfo.com

Шеранић: Од јесени очекивати већи број средње и тешко обољелих

Институт за јавно здравство Републике Српске ће у наредних неколико дана вјероватно размислити о одређеним промјенама стратегије када се говори о поступању са особама које су позитивне на вирус корона у Републици Српској, најављује министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, Ален Шеранић.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Институт ће, објашњава, највјероватније дати препоруке како да се капацитети у наредном периоду преусмјере на оне који су тешко и теже обољели, односно да у том смислу треба прилагодити болничке капацитете.

– То је уједно и припрема за сезону која ће кренути од октобра и новембра, када ћемо очекивати већи број средње и тешко обољелих, не само од короне, већ и од инфлуенце, те се у том смислу и припремамо, како Влада, тако и здравствене установе. То су активности како с аспекта заштите и фокуса на здравствене раднике, тако и с аспекта заштите и фокуса на људе који су у колективним смјештајима, као што су старачки домови, казнено-поправни заводи или вртићи. Дакле, фокус ће бити да у наредном периоду поведемо рачуна и имамо надзор над тим установама, а самим тим се припремамо и за октобар и новембар – каже Шеранић.