latinica  ћирилица
28/06/2020 |  11:49 ⇒ 11:51 | Аутор: РТРС

Добој - обиљежавање Дана града

Градоначелник Добоја Борис Јеринић поручио је данас поводом обиљежавања Дана града - Видовдана, да се квалитетна будућност може постићи ако се не заборави прошлост, а гради садашњост.
Борис Јеринић положио вијенац у Спомен-соби погинулим борцима - Фото: СРНА
Борис Јеринић положио вијенац у Спомен-соби погинулим борцимаФото: СРНА

- Веома је значајно да данас одамо почаст свим јунацима који су уградили своје животе у темеље Републике Српске, а сјетићемо се и оних који су страдали у добојском логору, Првом и Другом свјетском рату, као и оних који су дали своје животе за слободу свих нас на овим просторима - изјавио је Јеринић новинарима.

Градоначелник је навео да је овогодишње обиљежавање Дана града организовано скромније у односу на претходне године усљед специфичних околности изазваних пандемијом вируса корона.

- Видно је да је Добој градилиште. На било коју страну да кренете - Озрен, Требаву, Крњин, Вучијак, урбани дио града, видно је да се ради - изјавио је Јеринић.

Он је указао да је Градска управа опредијељења да се настави са радовима упркос томе што су три мјесеца ванредног стања у Републици Српској успорила низ пројеката.

Јеринић је за реализацију низа капиталних пројеката на подручју ове локалне заједнице изразио захвалност предсједницима Републике и Владе Жељки Цвијановић и Радовану Вишковићу, као и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији.

Према његовим ријечима завршена је комплетна реализација магистралног пута од Каруше /граница са Федерацијом БиХ/ до Дугог Поља код Модриче, изграђена је прва дионица ауто-пута "Пет це", нова спортска дворана добија обрисе, уређују се индустријске зоне на Усори и Руданци, врши се низ реконструкција градских улица, а завршен је пројекат, те изабран извођач за комплетну реконструкцију јавне расвјете на територији ове локалне заједнице, како у граду тако и на селу.

- Жеља нам је да сви грађани осјећају да сарадња са Владом Републике Српске, са предсједницом Републике Српске, српским чланом Предсједништва БиХ и предсједавајућем Савјета министара даје прве резултате, прве плодове и то смо обећавали - изјавио је Јеринић.

Он је поручио да ова локална заједница има стратешки положај у Републици Српској, чему свједочи и стална присутност високих званичника.

Јеринић је истакао да би многи пројекти у Добоју били успорени без подршке Владе Српске и подсјетио на недавну траншу из Фонда солидарности у износу од 1.875.000 КМ, која овој локалној заједници даје немјерљив вјетар у леђа.

Он је нагласио да је завршен пројекат за изградњу новог Административног центра гдје ће бити смјештене градске и републичке институције, што је Добоју као регионалном центру и неопходно.

Гадоначелник Добоја је навео да ће ускоро почети грађевински радови на изградњи нове болнице с обзиром на то да су у току припремни радови, а пројекат на ревизији.

Према његовим ријечима, у току су и радови на изградњи фискултурне сале Медицинске школе, која се гради захваљујући и средствима Владе Србије.

Јеринић је данас заједно са представницима локалне власти положио вијенац у Спомен-соби погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, која се налази у просторијама Борачке организације града Добоја, у Парку народних хероја код Спомен-костурнице жртвама Другог свјетског рата и код спомен-обиљежја цивилним жртвама страдалим у отаџбинском рату.

Вијенци су положени и код Спомен-парка Добојски логор код жељезничке станице, а биће положени и код спомен-костурнице жртвама добојског логора код Храма Светих апостола Петра и Павла, као и у насељима Станови, Буковица Велика и Аеродром.