latinica  ћирилица
28/06/2020 |  12:38 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

За локалне заједнице 30 милиона КМ из Фонда солидарности (ВИДЕО)

Тридесет милиона марака подијељено је из Фонда солидарности свим локалним заједницама у Републици Срској, а ниједна од њих није добила мање од 50.000, изјавио је предсједник Владе Радован Вишковић.
Радован Вишковић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Радован Вишковић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

- Одговорно тврдим да се није водило рачуна о страначкој припадности, није се водило рачуна гдје је начелник или градоначелник из СНСД-аа или неке друге политичке опције него смо ставили лимит да ове мале општине не могу добити испод 50.000 КМ - истакао је Вишковић.

Вишковић је појаснио да је било више критеријума у вези са расподјелом средстава.

- У јавности се појавила прича да је требало да кључни критеријум буде само по расподијели ПДВ-а али то није тачно. У преводу то значи да би мале локалне заједнице биле доведене у позицију да не могу да функционишу - рекао је Вишковић новинарима у Требињу.

Да се гледао само коефицијент ПДВ-а, Вишковић је рекао да би мале општине тада добиле од 15.000 до 20.000 марака.

Он је напоменуо да је приликом подјеле уважен и коефицијент ПДВ-а али и степен развијености локалних заједница, као и то колико су оне одговориле на мјере помоћи привредним субјектима у вријеме корона вируса.

- Употреба тих средстава није ограничена. Сви начелници и градоначелници та средства могу да троше како они сматрају, за пројекте, помоћ привреди, социјална давања или нешто друго - нагласио је Вишковић.

Он је додао да је то из средстава Међународног монетарног фонда, те да је то чисто помоћ локалним заједницама да што безболније прођу кроз новонасталу кризу узроковану вирусом корона.