latinica  ћирилица
28/06/2020 |  19:33 ⇒ 29/06/2020 | 06:42 | Аутор: РТРС

Војска Републике Српске спасила свој народ (ВИДЕО)

Војска Републике Српске израсла је из народа и спасила је свој народ, његову слободу и традицију, поручено је из Требиња са централне свечаности поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука. Обиљежавању Видовдана у Требињу присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Одлуком Народне скупштине, Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године. Остаће упамћена по војничким успјесима и операцијама које је провела достојанствено и на војнички начин да би сачувала слободу српског народа. Обавеза свих је да чувају успомену на њене припаднике, чији су животи уграђени у темеље Републике Српске.

- Видовдан нам шаље поруку у виду Милоша Обилића да Срби никада не заборављају херојство и јунаштво својих сународника који животе дају за слободу српског народа и да добро организовани Срби у војним јединицама, сложни и јединствени, могу урадити и оно што многе друге војске, које постоје и увјежбавају такве операције, не могу - истакао је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Предсједница Републике Српске честитала је крсну славу Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, истакавши да су овим окупљањем у Требињу показали јединство, да поштују важне датуме из прошлости и да су загледани у све оно што треба да се ради у будућности.

- Чињеница је да се овај важан датум обиљежава широм Републике Српске заправо показује нашу опредијељеност да покажемо поштовање према онима који су стварали Српску, бранили њену слободу и наше право на будућност. Обавеза институција је да поштује прошлост, али и да повеже прошлост са будућношћу и нађе прави пут - поручила је Цвијановић.

Премијер Српске је нагласио да Срби никада у својој историји нису били освајачка војска већ су бранили своја огњишта, породице, традицију и државу, а то чине и данас.

- Нисмо ми данас случајно у Херцеговини. Херцеговина заслужује да се помене на данашњи дан јер су овдје вођене посебно тешке битке, гдје је непријатељ био десетине пута надмоћнији, али само захваљујући нашој одлучности да бранимо своје породице и огњишта, није успио да освоји ни педаљ ове земље - рекао је Вишковић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да су Срби спремни за слободу да жртвују и живот.

- Треба да се сјећамо свих жртава и током цијеле године, не само данас - истакао је Ћурић.

Реформом одбране, Војска Републике Српске интегрисана је у Оружане снаге БиХ као Трећи пук, који баштини њене традиције.

- Војска јеу пероду рата била снага која је сачувала Републику Српску и створила услове за очување и живљење Српске, која и данас постоји и живи - рекао је Милан Радојчић, комнандант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Обиљежавању Видовдана у Требињу, поред активних војних лица, присуствовали су и бивши борци и официри ВРС, представници борачких удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те представници градских институција.

Послије свете архијерејске литургије у Саборном храму, служен је и парастос за све српске војнике погинуле од Кососвског боја до данас.

Централно обиљежавање крсне славе ВРС - Видовдана у Требињу
Фото: РТРС

Централно обиљежавање крсне славе ВРС - Видовдана у Требињу
Фото: РТРС

Централно обиљежавање крсне славе ВРС - Видовдана у Требињу
Фото: РТРС

Централно обиљежавање крсне славе ВРС - Видовдана у Требињу
Фото: РТРС

Централно обиљежавање крсне славе ВРС - Видовдана у Требињу
Фото: РТРС

Званичници са владиком Димитријем
Фото: РТРС