latinica  ћирилица
29/06/2020 |  14:38 | Аутор: СРНА

Преиспитати уговоре о концесијама

Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске предложио је данас четири закључка на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о концесијама, међу којима је затражено да буде сачињен приједлог мјера којима ће се преиспитати сви уговори о концесијама и статус активности предвиђених уговорима.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица навео је да овај закључак гласи – Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Српске и надлежна министартва да у наредних шест мјесеци сачине приједлог мјера којима ће се преиспитати сви уговори о концесијама и статус активности предвиђених уговорима.

- Други закључак гласи – Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Српске и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да, у складу са стратешким документима из области дјелатности и просторним планом Републике Српске, ураде анализу хидропотенцијала на водотоцима и у складу с тим пратећа докуманта стратешког значаја базирана на принципима интегралног управљања водама и коришћења водних снага на простору Српске - рекао је Мазалица у Народној скупштини.

Према његовим ријечима, трећи закључак гласи – Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Српске и надлежна министарства да, уз учешће Комисије за концесије, тренутно обуставе разматрање свих нових иницијатива за планирање малих хидроелектрана, све док не буду реализована прва два закључка.

- Четврти закључак гласи – Народна скупштина Републике Српске задужује Владу и надлежна министарства да преиспитају и измјене постојећи систем подстицаја производње електричне енергије из ове врсте обновљивих извора електричне енергије - додао је Мазалица и напоменуо да је СНСД предложио и амандман на наведено законско рјешење.

ШеФ Клуба посланика Демоса у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је да су закључци СНСД-а добри, али да је у овој области треба почети са радикланим и енергичним радом како би ситуација била побољшана.

Она је прочитала приједлог закључка Демоса који гласи – Народна скупштина задужује Владу Српске да у року од 90 дана изврши анализу законске регулативе и предложи њихову промјену с циљем потпуне забране изградње малих хидроелектрана.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић рекао је да су прихватљиви закључци СНСД-а, али да се њиховим усвајањем ништа неће промијети у области концесија.

- Неће се промијенити ништа зато што смо неодговорни према ресурсима и немамо квалитетну концесиону политику - каже Станић