latinica  ћирилица
29/06/2020 |  15:49 | Аутор: СРНА

Стевановић: Забранити градњу малих хидроелектрана

Шеф Клуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је данас да је у Српској потребно у потпуности зауставити изградњу малих хидроелектрана које наносе немјерљиву еколошку штету.
Споменка Стевановић - Фото: СРНА
Споменка СтевановићФото: СРНА

Стевановићева је поновила да је због тога ДЕМОС предложио закључак да Народна скупштина задужи Владу Српске да у року од 90 дана изврши анализу законске регулативе и предложи њихову промјену с циљем потпуне забране изградње малих хидроелектрана.

- Имам и студију Шумарског факултета у којој су дати статистички подаци, а који говоре о малој енергетској користи и немјерљивој еколошкој шети приликом изградње малих хидроелектрана - рекла је Стевановићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је истакла да се у области концесија треба почети са радикалним и енергичним радом како би ситуација била побољшана.

- Парламент Федерације БиХ је усвојио Декларацију о заштити вода уз закључак о забрани градње малих хидроелектрана. То је добра пракса коју треба да примјењујемо и Српска треба да сагледа ситуацију. Чињеница је да је у БиХ планирана изгдања 400 малих хидреоелектрана, што би блокирало 244 ријеке -  рекла је Стевановићева.

Она је упитала да ли је нормално да природно насљеђе буде жртвовано ради зараде појединаца и малих компанија, нагласивши да је потребо заштитити животну средину.

- Уколико наш закључак не буде усвојен, за сваку наредну сједницу Народне скупштине предлагаћемо закуључак који ће се односити на забрану градње малих хидроелектрана - рекла је Стевановићева.