latinica  ћирилица
01/07/2020 |  08:50 ⇒ 08:51 | Аутор: banjaluka.net

МУП Српске задаје све јаче ударце криминалу

Безбједносна ситуација у Републици Српској је задовољавајућа, што потврђују и неумољиви статистички показатељи по којима је у овој години разоткривено на хиљаде кривичних дјела, док укупна расвјетљеност тих дјела значајно расте што је показатељ спремности и опредјељености МУП Републике Српске да зада још снажнији ударац криминалцима у Српској, али и свима онима који се одлуче да чине кривична дјела и тако наносе штету Републици Српској и њеним грађанима.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Статистички показатељи о раду МУП Републике Српске од почетка ове године су још један показатељ да грађани Српске могу мирно да спавају јер имају своју, добро опремљену и веома организовану полицију која 24 часа, седам дана у седмици, брине за своје грађане и држи безбједносну ситуацију под контролом, дајући свој максимум да се што више криминалаца изведе пред лице правде и смјести тамо гдје им је и мјесто.

Наиме, МУП Републике Српске је у првих пет мјесеци ове године надлежним тужилаштвима поднио 2.134 извјештаја против 2.142 лица због основа сумње да су починили 2.607 кривичних дјела, потврђено је порталу бањалука.нет из ове институције која постиже све боље резултате у свом раду.

Према тим подацима, број кривичних дјела је мањи за 11 одсто у односу на исти период прошле године. Тако је број кривичних дјела општег криминалитета у посматраном периоду износио 2.204 и мањи је за 12 процената у односу на исти период прошле године, док су повећани коефицијенти укупне расвјетљености и расвјетљености по непознатом починиоцу.

Евидентирана су 1.283 имовинска кривична дјела што је мање за 17 процената у односу на упоредни период, а и у овом сегменту је повећана укупна расвјетљеност и расвјетљеност по непознатом починиоцу.

- Од тежих имовинских кривичних дјела смањен је број кривичних дјела разбојништва за 58 одсто, тешких крађа за 25 одсто, крађа за пет одсто, док је број кривичних дјела крађе возила мањи за чак 68 одсто - прецизирао је за бањалука.нет министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Када су у питању кривична дјела против живота и тијела, подаци МУП Републике Српске показују да их је евидентирано 175 и мање их је за 25 одсто у односу на исти период прошле године, уз раст коефицијената њихове расвјетљености.

У том сегменту, евидентирано је једно тешко убиство и интензивно се ради на његовом расвјетљавању, као и четири кривична дјела убиство од којих су два била по непознатом извршиоцу и расвијетљена су.

Поред тога, евидентирана су и четири убиства у покушају од којих је једно било по непознатом извршиоцу и оно је расвјетљено, што је још један показатељ озбиљног приступања послу полиције Републике Српске, која свакодневно показује да је у служби свог народа и наше Републике Српске И да на том путу за њу нема и не смије бити непремостивих препрека.

Да МУП озбиљно приступа сузбијању наркоманије и препродаје наркотика показују подаци да су у првих пет мјесеци ове године откривена 134 кривична дјела у вези са злоупотребом опојних дрога, што је више за трећину него у истом периоду прошле године.

Број прекршајних пријава већи је за шест одсто, тако да је укупан број откривених кривичних дјела и прекршаја у вези са злоупотребама опојних дрога већи за 13 одсто.

- Највеће заплијењене количине опојних дрога у првих пет мјесеци ове године односе се на марихуану које је заплијењено око 5,7 килограма и кокаин око 1,6 килограма. Полиција Републике Српске ће и у наредном периоду наставити појачане активности са циљем откривања случајева злоупотребе опојних дрога - рекао је Лукач.

Што се тиче привредног криминалитета, МУП Републике Српске је открио кривична дјела из те области којима је причињена материјална штета од око 3,7 милиона КМ, док противправна имовинска корист износи 3,6 милиона КМ.

- У посматраном периоду повећан је број почињених прекршаја нарушавања јавног реда и мира, односно евидентирано их је 5.411, што је за 188 одсто више, као и број лица која су их починила за 180 одсто. Међутим, то никако не значи да је безбједносна ситуација нарушена, већ је на толико повећање броја прекршаја утицало појачано ангажовање полиције у вријеме ванредног стања и ванредне ситуације у Републици Српској који су проглашени због пандемије вируса корона у протеклом периоду - рекао је Лукач и додао да је у истом периоду смањен и број прекршаја у вези са оружјем и муницијом и то за 76 одсто.

Поред свог редовног посла, МУП Републике Српске је у прва четири мјесеца ове године на територији Српске пронашао и евидентирао 1.468 миграната, док је истовремено евидентиран и 21 напад на полицијске службенике, што је за три више, а у којима је један полицајац задобио тешку тјелесну повреду, а њих 15 лакше повреде.

Када је у питању ситуација у вези са епидемијом вируса корона, Лукач је за бањалука.нет рекао да је у априлу ове године формиран Стручно оперативни тим заштите и спасавања у МУП Републике Српске са циљем пружања помоћи Републичком штабу за ванредне ситуације у Српској за вријеме трајања ванредног стања.

- Од 20. марта до 31. маја ове године МУП је евидентирао 30 кривичних дјела непоступања по здравственим прописима за вријеме епидемије и једно кривично дјело преношење заразне болести. Евидентирана су и 3.882 прекршаја ограничења кретања на одређеном простору а у вези са непридржавањем мјера из Закључка о ограничењу и забрани кретања лица на територији Српске у вријеме трајања ванредног стања проглашеног због епидемије - истакао је Лукач.

И подаци који се односе на саобраћај су задовољавајући, јер је број саобраћајних незгода мањи за 16 одсто, а смањен је и број смртно страдалих лица за 13 лица у односу на исти период прошле године.

Поред тога, број поднесених извјештаја тужилаштвима о почињеним кривичним дјелима у саобраћају мањи је за 24 одсто и поднесено их је 96, док је смањен и број евидентираних прекршаја за 29 процената, односно евидентирано их је 70.088.

Подаци МУП Републике Српске показују и да је због почињених прекршаја из саобрћаја искључено 4.329 возача, што је за 53 одсто мање.

Иначе, у првих пет мјесеци ове године у Српској је смртно страдало 186 лица од којих је једно жртва тешког убиства, четири жртве убиства, једно је жртва кривичног дјела тешке тјелесне повреде, два лица су били жртве кривичног дјела изазивање опште опасности, седам је преминуло усљед пожара или експлозија, 27 је настрадало у саобраћајним несрећама, 56 усљед задесне смрти, док је 88 лица извршило самоубиство.

Према тим подацима, број смртно страдалих лица у том периоду је за 37 лица мањи у односу на првих пет мјесеци прошле године.

- МУП Републике Српске ће и у наредном периоду наставити да одговорно и предано ради свој посао и досљедно извршава све задатке, те ће настојати да што ефикасније превазиђе сва искушења и ријеши све проблеме који буду стајали пред нашим службеницима. Овом приликом позивам грађане да сарађују са својом полицијом, да помогну у разоткривању кривичних дјела, чиме доприносе јачању наше полиције, али и Републике Српске у цјелини, јер је безбједност грађана најважнији предуслов за функционисање сваке државе - рекао је Лукач за бањалука.нет.