latinica  ћирилица
01/07/2020 |  08:54 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

Жунић: Нови пословник штити дигнитет Парламента

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је да се нови пословник парламента задовољава све европске стандарде, штити дигнитет скупштине и даје могућност руководству да води скупштину у правцу да она буде понос свих грађана.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Жунић је рекао да се нови пословник ни по чему значајном не разликује од оних у парламенима земаља окружења, не доводи у питање било какво демократско изражавање нити било коме ускраћује право на ријеч, него чак даје могућност за дуже и шире расправе и дискусије.

Он је додао да се приједлог новог пословника дуго припремао и да је обављена широка расправа, истичући да су кроз амандмане и сугестије у његовој изради учествовали сви посланички клубови.

- О новом пословнику Народне скупштине прича се већ дуже вријеме, а и нека врста праксе је да сваки сазив парламента донесе пословник о свом раду и он је коначно стигао на дневни ред", рекао је Жунић за "Глас Српске".

Он истиче да је ријеч о документу који задовољава све европске стандарде и не доводи у питање било какво демократско изражавање нити било коме ускраћује право на ријеч, али који штити дигнитет скупштине и даје могућност руководству да води скупштину у правцу да она буде понос свих грађана.

- Основна новина је да ће бити спријечена злоупотреба повреде пословника, јер се често злоупотребљавала и користила умјесто реплика или дискусија што ни у једном парламенту није дозвољено и није ни нормално. То је у суштини и правило највеће проблеме у раду Народне скупштине, због чега су сада у неким дијеловима појачане казнене одредбе - појаснио је Жунић.

Он је рекао да су апсолутно нетачне трдње опозиције да нови пословник има за циљ да дисциплинује и ућутка опозицију.

Коментаришући једну од основних замјерки опозиције да гостима није ограничено вријеме за обраћање, Жунић је рекао да у је свим досадашњим сазивима Народне скупштине била пракса да предсједник Републике и премијер имају неограничено вријеме, те да би било неприродно да се то сада мијења.

- Када је ријеч о српском члану Предсједништва БиХ, ми смо у прошлом скупштинском сазиву на амандман ПДП-а у пословник убацили да и српски члан Предсједништва БиХ има неограничено вријеме за дискутовање. Тада је српски члан Предсједништва БиХ био Младен Иванић, али ми смо, као скупштинска већина, без проблема прихватили тај амандман. То што Иванић није користио то право и није долазио на скупштину да дискутује о проблемима грађана, то је његов проблем, док је опозицији очигледно проблем то што актуелни српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик користи то право - навео је Жунић.

Жунић је изразио увјерење да у опозиционим странкама велика већина посланика подржава предложени пословник, јер су учествовали у његовом креирању и давали добре идеје које су и прихваћене.

- Не знам да ли ће сви посланици опозиције гласати за овај пословник, али мислим да већина хоће - рекао је Жунић.