latinica  ћирилица
01/07/2020 |  10:40 ⇒ 11:26 | Аутор: РТРС

Претпремијерно изведена представа "Дервиш и смрт"

У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци у току је рад на представи "Дервиш и смрт". Ово књижевно дјело Меше Селимовића режира Дејан Пројковски из Сјеверне Македоније.

Премијера представе најављена је за 2. септембар. Подсјећамо, Народно позориште ове године обиљежава 90 година рада.

Редитељско остварење Дејана Пројковског рађено по књизи једног од најпознатијих савремених српских писаца Меше Селимовића задире у неистражене ходнике људске душе у којима се утркују среће и туге, радости и боли, жеље и надања.

Дервиша, Ахмеда Нурудина, редитељ поставља у епицентар драме кроз коју се преламају све невоље људског вијека саткане од великих борби малих обичних људи.

Ахмед Нурудин као оличење скрајнутог и заборављеног појединца у вртлогу немилосрдних политичких и друштвених превирања постаје синоним за све оне заборављене и несрећне инсане којима је судбина подарила ту срећу да се роде у срцу прелијепог Балкана, који је као слуга строгим господарима шибан са све четири стране божјег дуњалука.

Инспирација овог врсног класика послужила је редитељу да се вјешто поигра психолошким профилима главних карактера којима је, по соптсвеном нахођењу, удахнуо један нови живот.

Ово псиохолошко остварење у свом потконтексту анализира мрачне дијелове људске свијести иако је кроз главног лика Селимовић дискретно уперио прст у корумпирану владајућу структуру.

Сјајна сценографија и већ сада добро уигран глумачки ансамбл пред публику ће изнијети цијелу лепезу људских особина упаковану у један изузетан сценски спектакл.

Брижљиво рађени костими вјешто осликавају епоху у којој се и одвија радња комада која је до сада јавности представљена у форми филма, серије и телевизијског театра.

Улога Ахмеда Нурудина повјерена је глумцу Златану Видовићу којег је публика у протеклој позоришној сезони гледала у чак двије главне улоге, у улози Раскољникова у представи "Злочин и Казна" и у улози Јована Дучића у позоришном остварењу "Дучић".

Повезаност ликова у заврзлами филозофских дијалога отварају једну нову димензију која у свом финалном исходу просјечном гледаоцу нуди одговоре на ванвременске дилеме које се провлаче кроз цијелу радњу.

Премијера овог трочасовног позоришног остварења заказана је за 2. септембар, на љетној сцени бањалучке тврђаве Кастел.