latinica  ћирилица
01/07/2020 |  10:51 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Видовић: Циљ закона повећање наплате потраживања

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је данас у Бањалуци да је циљ Нацрта закона о факторингу повећање наплате потраживања и правне сигурности у пословању уговорних страна, што би утицало на повећање инвестиција и конкурентности.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- Овај закон представља новину у правном систему Републике и његово доношење би требало да допринесе повећању наплате потраживања, као и правне сигурности у пословању уговорних страна, што би утицало на повећање инвестиција и конкурентности уз истовремено смањење задужености привредних субјеката, те јачање конкуренције у финансијском сектору, као и снижавање цијене капитала - рекла је Видовићева у Народној скупштини, образлажући законско рјешење.

Она је нагласила да су разлози за доношење закона иницирани све већом потребом за обртним средствима и заштитом од кредитног ризика, као и могућношћу управљања ризиком.

- Овим законом се посао факторинга уређује као небанкарска финансијска услуга која представља алтернативни начин финансирања микро, малих и средњих привредних друштава ради превазилажења ниске кредитне способности - рекла је Видовићева.

Она је навела да се наведеним законом уређује појам и предмет Факторинга, уговор о факторингу, као и права и обавезе учесника факторинга.

- Према законској дефиницији факторинг је правни посао купопродаје постојећег недоспјелог или будућег краткорочног потраживања, насталог на основу уговора о продаји робе или пружању услуге, у коме учествују уступилац, фактор и дужник. Под краткорочним потраживањем подразумијева се оно потраживање које доспијева на наплату у року до годину дана од дана продаје робе, односно пружања услуге - каже Видовићева.

Према њеним ријечима, значајан дио овог закона односи се на прописивање услова за оснивање и рад друштва за факторинг.

- Друштво за факторинг је привредно друштво које може бити основано у форми акционарског друштва или друштва са ограниченом одговорношћу са сједиштем у Републици Српској, а надзор над његовим радом врши Комисија за хартије од вриједности. Прописано је да износ оснивачког капитала друштва за факторинг буде најмање 250.000 КМ, као и да је у цијелости уплаћен у новцу, приликом оснивања, а постоји обавеза задржавања наведног износа за све вријеме рада друштва - рекла је Видовићева.

Народна скупштина размотрила је наведено законско рјешење.