latinica  ћирилица
01/07/2020 |  12:34 ⇒ 16:42 | Аутор: СРНА

Касиповић: Измјенама закона предвиђена казна доживотног затвора

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас у Народној скупштини Републике Српске да је Нацртом закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, умјесто дуготрајног затвора, предвиђена казна доживотног затвора.
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

- Казна доживотног затвора прописује се за кривична дјела тешко убиство, обљуба дјетета млађег од 15 година ако је усљед дјела наступила смрт дјетета, убиство представника највиших органа Републике Српске и најтежи облици кривичних дјела против уставног уређења Републике Српске ако је при извршењу дјела учинилац умишљајно лишио живота једно или више лица - рекао је Касиповић образлажући ово законско рјешење.

Он је навео да се казна доживотног затвора прописује и за тероризам, узимање талаца, ако је при извршењу кривичног дјела учинилац отето лице с умишљајем убио, те извршење кривичног дјела у саставу криминалног удружења.

Касиповић је навео да је прописано увођење института изузетности краткотрајне казне затвора, која мијења институт правоснажно изречене казне затвора до шест мјесеци.

Он каже да је законским одредбама прописано и да ће терориста, чији чин има велика разарања или смрт једног или више лица, бити кажњен затвором од најмање 10 година или доживотном робијом.

- Тероризмом се сматра ако неко, с циљем озбиљног застрашивања грађана или присиљавања органа власти Републике Српске да нешто изврше или не изврше, или с циљем озбиљног нарушавања или уништавања основних уставних, политичких, економских или друштвених структура Српске, изврши једно од неколико дјела која могу нанијети озбиљну штету Републици - додао је Касиповић.

Он је напоменуо да се под тероризмом подразумијева и испуштање опасних материја или изазивање пожара, експлозија или поплава с циљем угрожавања људских живота, али и ометање или заустављање снабдијевања водом, електричном енергијом или другим природним ресурсом.

Народна скупштина размотрила је ово законско рјешење.