latinica  ћирилица
01/07/2020 |  13:49 ⇒ 16:42 | Аутор: СРНА

Пашалић: Поштовати уставне надлежности ентитета

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да Српска није против развоја пољопривредног информационог система у БиХ, али је нагласио да он не може да се гради на начин да иде од Савјета министара према ентитетима, већ да то треба да буде обрнуто.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

 - Увијек покушавамо наћи компромис између онога што се зову уставне надлежности, односно надлежности ентитета и стварних потреба на терену - рекао је Пашалић новинарима у Бањалуци коментаришући то што је Савјет министара јуче усвојио информацију Министарства спољне трговине и економских односа о степену развоја пољопривредног информационог система у БиХ.

Према Пашалићевим ријечима, најбољи примјер за то је стратегија руралног развоја БиХ.

- Када смо узели стратегију руралног развоја Српске и ФБиХ и направили компилацију, добили смо прихватљив документ за све. У том смислу нама није прихватљиво да се такве активности воде са нивоа Савјета министара без сагласности ентитетских министарстава - рекао је Пашалић.

Он је рекао да о развоју пољопривредног информационог система у БиХ није консултовано ресорно министарство Српске, те додао да ће се оно о томе изјаснити.

- То не значи да нећемо бити кооперативни, да ћемо се "забункерисати", али морамо поштовати чињенице када је ријеч о уставној структури и уређењу БиХ и у том смислу смо расположени за сарадњу - навео је Пашалић.

Савјет министара усвојио је јуче информацију Министарства спољне трговине и економских односа о степену развоја пољопривредног информационог система у БиХ који има значајну улогу као алат у приступу финансијским средствима из помоћи ЕУ и фондова намијењених развоју ове области, на основу усклађености са заједничком пољопривредном политиком ЕУ.

Пољопривредни информациони систем у БиХ је у почетној фази развоја јер му недостају кључни системи/подсистеми, посебно посматрано из угла захтјева ЕУ на путу придруживања БиХ у европску заједницу земаља, саопштено је из Савјета министара.

Задужено је Министарство спољне трговине и економских односа да, у сарадњи са надлежним ентитетским и институцијама Брчко дистрикта, настави активности на развоју пољопривредног информационог система.