latinica  ћирилица
01/07/2020 |  14:15 | Аутор: СРНА

Дрљача: Неприхватљиво објашњење Турковићеве

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да је неприхватљиво објашњење министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић да би формирање Експертског тима за Трговску гору значило "удуплавање већ постојеће структуре", којим образлаже повлачење одлуке о формирању тог тима са дневног реда сједнице Савјета министара.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

Дрљача је рекао Срни да Турковићева у образложењу даје велики значај небитним стварима, као што је постојање одређених институција и људи који се већ баве проблемом Трговске горе, за шта добијају накнаде.

- Мислим да је таква прича тотално беспредметна, да смо ушли у неко политиканство код образлагања једне озбиљне одлуке. Мислили смо да ће по питању Трговске горе сви у БиХ имати јединствен став - да ће то бити одлука око које ћемо се сложити да је потребно да се боримо против одлагалишта. Очигледно да смо у старту погријешили, да је то некима, такође, тема за политичка поткусуривања, што је за нас, становнике Новог Града, неприхватљиво - рекао је Дрљача.

Он је нагласио да у разговорима о формирању експетског тима није помињана висина накнада за израду стручних радова о Трговској гори.

- Заиста је неприхватљиво гледање да ће се за борбу против радиоактивног отпада потрошити нека сума новца, наводно и за експертски тим - рекао је Дрљача.

Дрљача очекује да ће министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац одржати састанак Коодинационог тијела.

- Министар Кошарац је уложио доста труда да се ријеши овај проблем. Заиста не видим смисао борбе против радиоактивног отпада ако они који треба да стану испред грађана Новог Града и БиХ сада избјегавају да ураде оно што сви који се баве овом темом сматрају за нужно - поручио је Дрљача.

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић изјавила је да би именовање Експертског тима за Трговску гору удуплало већ постојећу структуру која постоји за та питања у Министарству за спољну трговину и економска питања.