latinica  ћирилица
01/07/2020 |  17:08 | Аутор: РТРС

МУП Српске: Дирекција обмањује јавност у вези са сарадњом са Еурополом

Министарство унутрашњих послова Републике Српске сматра да Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ обмањује јавност са дописом у којем је доставила мишљење на "Инструкцију оперативној и стратешкој сарадњи са Еурополом".
МУП Републике Српске (Foto:Dejan Božić / RAS Srbija) -
МУП Републике Српске (Foto:Dejan Božić / RAS Srbija)

- Дирекција на овај начин свјесно опструише имплементацију ратификованог међународног споразума о питањима од важности за спровођење Споразума - наводи се у саопштењу МУП-а Српске.

У саопштењу се наводи да је успостављање Заједничке контакт тачке за БиХ, као централне тачке контакта између БиХ и Еуропола предвиђено Оперативним споразумом, а Инструкција о питањима од важности за спровођење Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи са Еyпополом ближе одређује питања која су вех дефинисана Споразумом у сврху реализације истог.

- Поменута Инструкција, која је по ријечима Дирекције за њих неприхватљива, донесена је у складу и на начин како је предвиђено чланом 6. Привремене одлуке о успостављању система сарадње и размјене информација надлежних органа за спровођење закона у БиХ и Еуропол-а, усвојене од стране Савјета министара БиХ на 75. сједници одржаној 11. децембра 2013. године те објављене у ,Службеном гласнику БиХ", број: 7/2014 и њено доношење представља директну имплементацију Споразума - истиче се у саопштењу.

Напомињују да је Споразум о оперативној и стратешкој сарадњи БиХ са Еyпополом, потписан 31. августа 2016. године, а ратификован током фебруара и марта 2017. године од стране Парламентарне скупштине БиХ и Парламента ЕУ. Тим, тзв. Оперативним споразумом, нити било којим другим документом, није предвиђено потписивање никаквог додатног споразума у БиХ за његову имплементацију из чега се јасно види да позивање на Споразум о успостави Заједничке контакт тачке са БиХ нема никакво правно утемељење.

МУП Српске подсјећа да су одлуке Парламентарне скупштине БиХ, а посебно оне које се односе на ратификацију међународних споразума обавезујуће и да се руководиоци полицијских тијела не могу поставльати изнад законодавних тијела.

- Заједничка контакт тачка је суи генерис тијело које чине представници свих полицијских тијела у Бих које као такво представьа контакт тачку за БиХ у складу са европским стандардима и позитивним правним прописима у БиХ. Све остале сугестије Дирекције, а у смислу да Савјет министара БиХ једнострано измијени Анекс Оперативног споразума и да Дирекција именује као контакт тачку за сарадњу са Еурополом, су како правно неосноване тако и неспроводиве у пракси, јер Дирекција нема правни основ да буде надлежно тијело у складу са Уредбом Еуропола (а самим тим и контакт тачка) нити може да испуни било који од задатака који се постављају Уредбом Еуропола - додаје се у саопштењу МУП-а Српске.

Наводе да Дирекција није истражно тијело задужено за области из надлежности Еуропол-а -односно службеници Дирекције не би требали да имају приступ оперативним истражни одацима, јер немају законски основ да учествују у истрагама.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске никада није била ометајући фактор који спутава процес реализације сарадње са Еурополом и увијек је било за досљедну примјену Оперативног споразума.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске опредјељено је за сарадњу са Еyрополом на начин како је дефинисан Споразумом о оперативној и стратешкој сарадњи, те је више пута указивало на потребу потпуне имплементације потписан преговараног и ратификованог Споразума, у циљу побољшања безбједности грађана не само у Републици Српској и БиХ.