latinica  ћирилица
01/07/2020 |  18:53 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Ситуација са вирусом корона усложњава се у Херцеговини (ВИДЕО)

На Ковид одјељењу у Требињу, више је пацијената него болничких кревета, па је дио позитивних на вирус, послат у Фочу и Источно Сарајево. Од данас је затворен карантин, а лица, углавном са блажим симптомима, послана су у кућну изолацију.
Болница Требиње - Фото: РТРС
Болница ТребињеФото: РТРС

- Простора има на ходнику и тераси, 27 је кревета, а 29 пацијената, премашили смо капацитете зато што би два до три пацијента данас требали да имају потврду да ли су позитивни - каже др Станко Буха, помоћник директора Болнице Требиње за медицинске послове.

Додатних десет кревета, потврдио је Буха, могло би се смјестити у други простор, ван Ковид одјељења. Постоји и медицински тим, али није обучен.

- Ми сад немамо времена за едукацију. Замислите да треба некога убацити, кога треба учити, од облачења, што је најважније, па на даље, и то треба неко да контролише - додаје Буха.

Због прекапацитираности, дио пацијената прослијеђен је у Фочу, односно Источно Сарајево, а једна мајка са бебом у Бањалуку.

Стање је додатно усложњено затварањем карантина у Требињу, па су сви пацијенти са лакшим симптомима у кућној излоацији.

Највећи број њих поштује препоручене мјере.

Градски Штаб за ванредне ситуације Требиња затражио је помоћ Министарства здравља и Републичког штаба. Тражи се смјештај обољелих у болницама у регији. Болница Невесиње од раније је одредила простор.

- Планирамо да у зависности од потреба ставимо на располагање како болничке постеље, тако и наше особље, гдје, упркос томе што немамо инфектолога и пулмолога, прерасподјелом са других одјељења, сигуран сам да ћемо адекватно збринути те пацијенте - нагласио је др Велибор Миливојевић, директор Болнице Невесиње.

Стеван Бекан, начелник Штаба за ванредне ситуације Града Требиња рекао да није проблем да Болница Требиње прими сва пацијенте, али се онда, како каже, у функцију морају стављати нека друга одјељења и простори.

Идеја је да из других здравствених установа, привремено у Невесињу бораве инфектолози и пулмолози.

Према посљедњих информацијама, у Љубињу, је више од 40, а у Билећи више од 30 заражених, само у протеклих седам дана.