latinica  ћирилица
01/07/2020 |  19:06 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Промовисана књига "Наоружавање истином" Милана Љепојевића (ВИДЕО)

Друштвено-политички односи у 20. и 21. вијеку, који су утицали на живот Срба и допринијели њиховом страдању и прогону - тема је књиге "Наоружавање истином", аутора Милана Љепојевића. Промовисана је у Академији наука и умјетности Републике Српске.
Милорад Додик на промоцији књиге "Наоружавање истином", Милана Љепојевића - Фото: СРНА
Милорад Додик на промоцији књиге "Наоружавање истином", Милана ЉепојевићаФото: СРНА

У књизи су обрађена, између осталог, два периода страдања Срба у прошлом вијеку. Један у периоду Другог свјетског рата, односно постојања НДХ-а, а други деведесетих година. Аутор истиче да је обрадио и феномен, како га је назвао, фалсификата Дејтонског мировног споразума и улоге међународне заједнице.

- Она цијело вријеме, од настанка Дејтонског споразума, покушава да од децентрализоване БиХ направи унитарну БиХ и да један народ, српски, који поштује све розолуције Уједињених нација, покуша да промијени - истиче Љепојевић.

Историјски контекст и политички односи који су допринијели страдању српског народа такође су обрађени у књизи. Управо на значај историсјких догађаја указује и српски члан Предсједништва БиХ.

- Нема спознаје без историје. Само они који имају нечисту историју покушавају да кажу није важно шта је било, важно је шта ће бити. За нас је веома важно шта је било, историја нас учи да смо најстрадалнији народ на овим просторима - рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Лажне тезе у прошлости поједини су искористили за сатанизацију српског народа, па због тога један од рецензената наводи да се против тога бори истином и чињеницама.

Промоцији књиге "Наоружавање истином" присуствовао је и премијер Српске Радован Вишковић.