latinica  ћирилица
01/07/2020 |  19:12 | Аутор: СРНА

Уплаћено више од 35 милиона КМ за право коришћења ресурса Српске

Предсједник Комисије за концесије Републике Српске Раденко Ђурица рекао је у Народној скупштини да је лани у буџет уплаћено укупно 35,07 милиона КМ за право коришћења природних ресурса Српске.
Народна скупштина - Фото: РТРС
Народна скупштинаФото: РТРС

Ђурица је, образлажући извјештај те комисије и финансијски извјештај за 2019. годину, рекао да је то је у односу на 2018. годину мање за износ од 19,3 милиона КМ када је по истом основу уплаћено 54,4 милиона КМ.

У образложењу овог извјештаја, који је размотрен у Скупштини, наводи се да је наведеном смањењу наплате концесионе накнаде у највећој мјери допринијело увођење у концесиони однос великих енергетских субјеката Српске, које се завршило у 2018. години када су закључени концесиони уговори са "РиТЕ Гацко", "РиТе Угљевик", "Електропривредом Републике Српске" са својим зависним предузећима, а чије закључење се дирекно одразило на износ уплата једнократних концесионих накнада при закључењу уговора.

Реализација наведених уговора у наредном периоду ће се позитивно одразити на повећање концесионе накнаде, наводи се у образложењу овог извјештаја.

у Извјештају пише да је књижење уплата концесионе накнаде за 2019. годину пребачено је у први квартал ове одине, а подаци о томе нису приказани у укупно наплаћеној концесионој накнади са пресјеком на дан 31. децембар 2019. године.

- Такође, у 2018. години је једнократна концесиона накнада за право коришћења за изградњу ауто-пута Бањалука-Приједор-Нови Град – прва фаза Бањалука–Приједор, уплаћена од концесионара "СДХЦ-ЦСИ БХ" из Бањалуке, износила је 8.735.910 КМ, а који износ се очитовао у смањењу уплате концесионе накнаде у 2019. години, јер није закључен ниједан концесиони уговор у 2019. години са износом једнократне концесионе накнаде у наведеном износу за 2018 - наводи се у образложењу овог извјештаја.