latinica  ћирилица
01/07/2020 |  19:23 | Аутор: СРНА

У прошлој години донесено 111 рјешења за лијечење дјеце у иностранству

Директорка Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обиљења, стања и повреда дјеце у иностранству Јасминка Вучковић рекла је данас да је фонд у 2019. години донио 111 рјешења којима је одобрена дијагностика и лијечење дјеце у иностранству за шта је уплаћено 1.532.142 евра.
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце -
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце

- Дјеца су упућивана у здравствене установе у Швајцарску, Њемачку, Србију, Италију, Велику Британију, Словенију, Хрватску, Русију, Турску, Аустрију, Чешку, Француску, Шпанију, Белгију и Холандију - рекла је Вучковићева у Народној скупштини, образлажући извјештај о раду и извршењу ребаланса буџета Фонда.

Она је навела да је се највећи број захтјева односио на генетска испитивања и да је издато 75 рјешења.

- Најчешћи разлози за упућивање на лијечења су били за потребе дјеце обољеле од малигних болести, трансплантација, урођених ортопедских аномалија, болести ока, срца и других обољења. Највећи износ Фонд солидарности је одобрио за лијечење дјетета обољелог од батенове болести у износу од 315.914 евра - рекла је Вучковићева.

Она је истакла да се захтјеви рјешавају у законом предвиђеном року, с тим да се процедура у хитним случајевима оконча у знатно краћем року, те подсјетила да се на рачунима Фонда солидарности на дан 31. децембар 2019. налазило 9.995.458 КМ.

Народна скупштина размотрила је наведени документ.