latinica  ћирилица
01/07/2020 |  20:53 | Аутор: СРНА

Омбудсман: Највише повријеђена права дјеце до 10 година

 Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић је, образлажући у Народној скупштини годишњи извјештај те установе за прошлу годину, рекла да су лани поступали у укупно 635 појединачних предмета.
Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић - Фото: СРНА
Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица РадовићФото: СРНА

Радовићева је навела да је од овог броја, 518 предмета отворено по примљеним пријавама/жалбама, 18 је покренуто на иницијативу Омбудсмана по службеној дужности, а 48 пренесено из ранијег периода.

- Осим обраде појединачних пријава/жалби Омбудсман је упутио 13 препорука одговорним странама да предузму одговарајуће мјере ради отклањања ситуација које доводе до повреда права дјетета, сачинио један посебан извјештај, те доставио мишљење на Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку, као и иницијативу за измјене и допуне Закона о превозу у друмском саобраћају, у вези са остваривањем права дјетета - рекла је Радовићева.

У извјештају, који је данас размотрен у Скупштини, наводи се да је непосредна сарадња са дјецом остварена у 35 предмета, те да је забиљежено смањење укупног броја предмета у раду.

Наводи се и да је око 1.850 грађана доласком у канцеларије Омбудсмана, телефоном или на други начин, тражило савјете за одређене ситуације у вези са правима дјеце или информацијама о томе коме и како да се обрате ради остваривања права дјетета.

- Родитељи, појединачно или заједно, или групе родитеља, најчешће су подносиоци пријава/жалби Омбудсману. У извјештајном периоду они су поднијели укупно 396 пријава, од којих мајка 253, отац 130, а родитељи заједно или група родитеља 13 пријава. Њихове пријаве се, у правилу, односе на заштиту личних права дјетета, заштиту од насиља, социоекономска права, образовна права и слично - наводи се у извјештају.

У овом периоду, од укупног броја пријава/жалби по којима је поступао Омбудсман, највећи број се односио на пријаве/жалбе којима се указује на повреду личних права дјетета, њих 168.

- Из пријава/жалби произилази да су дјеца од шест до 10 година живота највише изложена ситуацијама и околностима које доводе до повреде њихових права - наводи се у овом извјештају.

Из Омбудсмана за дјецу наводе да су ради јачања система дјечије заштите, између осталог, потребне системске мјере и активности - доношење дугорочног стратешког документа и измјене и допуне Породичног закона.

- Иако годинама највећи број пријава Омбудсмана указује на повреду права дјетета у поступцима повјеравања дјетета једном од родитеља након развода брака, уређењу виђања и плаћању алиментације, у систему нису направљени потребни помаци, а пракса показује да нема ефикасне заштите права дјетета у овим поступцима -, упозорава се у овом извјештају и признаје да су на плану заштите дјеце од различитих облика насиља у Српској, у посљедњих неколико година учињени знатни помаци.

Скупштина је размотрила и годишњи извјештај о резултатима активности Омбудсмана за људска права БиХ за прошлу годину у којем се наводи да се тој установи по разним основама обратило 14.000 грађана.

Размотрен је и специјални извјештај Омбудсмана за људска права БиХ о праву на слободу мирног окупљања у коме се наводи да је та институција од 2015. до 2019. године примила и поступала по појединачним жалбама у 17 предмета који се односе на ову проблематику.

Посланици су размотрили и информацију о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ са прегледом мјера и активности реализованих током прошле године, те о оствареним резултатима у приближавању прописа Српске прописима ЕУ.

Потпредсједник Народне скупштине Денис Шулић закључио је данашње засједање које ће бити настављено сутра од 10.00 часова гласањем о апсолвираним тачкама дневног реда.