latinica  ћирилица
01/07/2020 |  21:12 ⇒ 02/07/2020 | 08:54 | Аутор: РТРС

Вишковић: Опасност од вируса корона није прошла; Према неодговорним казнене мјере (ФОТО/ВИДЕО)

Опасност од вируса корна није прошла, грађани и даље морају да се одговорно понашају, а, ако за тим буде потребе, према неодговорним ће бити примјењиване и казнене мјере, поручио је премијер Радован Вишковић, гостујући у емисији Телеринг.
Радован Вишковић и Мато Ђаковић - Фото: РТРС
Радован Вишковић и Мато ЂаковићФото: РТРС

Вишковић је навео да још није познато да ли ће бити другог таласа епидемије и у којем капацитету, али да Влада Републике Српске припрема здравствени сектор за евентуалну могућност да се вирус корона на јесен појави заједно са сезонским грипом.

- На простору старе Хирургије у Бањалуци за јесен припремамо још један дио резервних лежајева, маски, заштитних одијела и да се ту направи ковид болница - рекао је Вишковић.

Рекао је да не очекује да ће у Републици Српскoј бити отворена афера "Респиратори", јер је све, каже, урађено у складу са законом и препорукама струке. Најавио је и нове пакете помоћи привреди.

Сви који су, током епидемије вируса корона, остварили екстрапрофит или злоупотријебили јавна средства морају за то да одговарају, рекао је Вишковић и додао да нема информацију да је отворен предмет у вези са набавком респиратора у Републици Српској. Додао је да су, према његовим сазнањима, набављени респиратори коштали 59.000 евра по комаду.

-  Сад, ако ме питате да ли то вриједи толико или не вриједи не знам. Нисам компетентан. Једино релевантно би било да је опозиција, која је отворила ову тему, донијела понуде за исте респираторе за други износ - рекао је Вишковић.

Када је ријеч о набавци покретне болнице, Вишковић је поновио да је тај уговор раскинут јер добављач није могао да обезбиједи потребне дозволе за увоз медицинске опреме, иако је Агенција за лијекове дозволе издавала неким другим, далеко мање компетентним увозницима.

То се каже касније и показало, када је директор Агенције за лијекове из статуса свједока у федералној афери "Респиратори", постао један од осумњичених. Вишковић сматра да је Српска добро реаговала на пандемију вируса корона и да је кроз разне видове помоћи привреди и грађанима, у доброј мјери амортизовала економски удар.

- Ми ћемо и у наредним данима исплатити 20 милиона марака, за оне који су имали потешкоћа у пословању - навео је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да је Влада прошле седмице помогла и локалним заједницама са више од 30 милиона КМ, те да су огромна средства уложена у плате и доприносе радницима који нису могли да раде због мјера током пандемије.

- Република Српска уредно измирује све своје обавезе, немамо никаквих дуговања, почевши од подстицаја за пољопривреду, до свих обавеза које буџет треба да сервисира, какве су плате и социјална давања - рекао је Вишковић.

На опоравак привреде, истиче, утицаће и оснивање Гарантног фонда, којим ће привредним субјектима - прије свега онима са малим колатералама - бити омогућено да добију кредите код пословних банака. Предвиђено је да Република Српска, кроз Гарантни фонд, гарантује за 50 одсто кредита који добија привредни субјекат.

За све ове мјере новац је само дијелом обезбијеђен из кредита, каже Вишковић. Подсјећа да је, током корона кризе, искоришћено и око 70 милиона марака прошлогодишњег буџетског суфицита, а дио новца обезбијеђен је и кроз разне уштеде и Фонд солидарности.

Вишковић је додао и да је проценат од 34,55 одсто, колико према новим коефицијентима о расподјели ПДВ-а, припада Српској, највећи од оснивања Управе за индиректно опрезивање.

Коментаришући стање у Инвестиционо-развојној банци  Републике Српске Вишковић је нагласио да су у посљедњих неколико мјесеци направљени значајни помаци, да је ИРБ одрадио своју улогу како је требало и да је огромна помоћ привреди у Српској ишла управо посредством ове банке.

Говорећи о градњи хидроелектране Бук Бијела, Вишковиће је навео да већ годину дана траје процедура у вези са формирањем заједничког предузећа Републике Српске и Србије.

- Прије 15 дана потписан је уговор о оснивању заједничког предузећа између `Електропривреде Републике Српске` и `Електропривреде Србије`. Тај уговор је упућен Конкуренцијском савјету БиХ, који треба да га одобри. Не очекујемо ниједан проблем по овом питању, осим, можда, политичког - сматра Вишковић.

Емисију Телеринг можете погледати ОВДЈЕ.