latinica  ћирилица
03/07/2020 |  19:23 ⇒ 04/07/2020 | 07:34 | Аутор: РТРС

Дрвар: Протест и ванредна сједница због складиштења сумњивог текстилног отпада (ФОТО/ВИДЕО)

Грађани Дрвара организовали су протест захтјевајући да текстилни отпад из Италије буде измјештен из њихове општине. На терен је данас изашао кантонални еколошки инспектор, међутим не и надлежна Федерална инспекција. Због тога, одвожење отпада, упркос захтјеву локалне скупштине је одложено.
Отпад - Фото: РТРС
ОтпадФото: РТРС

У просторијама и испред фабрике Панелка, у кругу некадашњег индустријског комплекса Грмеч, према незваничним информацијама, налази се око 300 тона отпада.

Ово мјесто данас је обишао кантонални еколошки инспектор. На лицу мјеста је закључено – приликом одлагања отпада прекршен је закон и направљен низ пропуста.

- Овај простор више није рециклажа него је депониран чисти отпад. Тренутно, ова ситуација не одговара свим релевантним папирима - рекао је Твртко Чувела еколошки инспектор.

 Упркос апелу општинских власти, надлежна федерална инспекција данас није изашла на терен. Грађани Дрвара огорчени су одлуком федералног министарства екологије и туризма, да да дозволу за увоз отпада. Не крију забринутост због тога што је кажу материјал из короном угроженог подручја смјештен у њихову општину.

- Будите сигурни да ћемо ваше смеће, које сте вашим одлукама донијели овдје бити у стању да га вратимо свима вама. Грађани Дрвара блокираће све, ако треба блокираћемо и Сарајево, а не само Дрвар - поручила је Живана Сабљић из Дрвара.

Фото: РТРС

Свједочимо повратничкој катастрофи, поручује начелница Дрвара Душица Рунић. Каже, у овој ситуацији није могуће провођење закључка с ванредне сједнице скупштине општине– да се отпад у року од 24 часа измјести са територије Дрвара.

- Ми то не можемо да урадимо без налаза Федералне инспекције. Оно што смо из медија сазнали јесте да је министрица упутила инспекцију на терен, међутим, не знам које превозно средство користе и зашто до данас не долазе - рекла је Душица Рунић начелница општине Дрвар.

Одређена количина отпада који је био смјештен поред некадашње фирме "Унис" у Дрвару, данас је одвезен у непознатом правцу. На данашњој сједници СО Босанско Грахово донесене су одлуке у којима се тражи хитно уклањање отпада са територије општине у року од 24 сата, као и провјера његовог поријекла и штетности. Осуда депоновања отпада у Дрвар и Босанско Грахово стиже и од Одбора за заштиту Срба у Федерацији БиХ.

Повезане вијести:

Рунић: Настављамо мирне протесте