latinica  ћирилица
04/07/2020 |  19:31 ⇒ 05/07/2020 | 10:21 | Аутор: РТРС

Шеранић: Нема још потребе за рестриктивним мјерама у Српској; Дјелује се локално (ВИДЕО)

Неповољна је ситуација, имамо велики број заражених, али није аларманто и наш здравствени систем успјева да дјелује успјешно, поручио је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, гостујући у нашем Дневнику 2.
Гост Дневника Ален Шеранић -
Гост Дневника Ален Шеранић

- Локалне  заједнице су те које ће дјеловати. Мјере ће се уводити у оним општинама и градовима гдје се појављује жариште - рекао је Шеранић. 

Он је указао да локалне заједнице треба да преузму одговорност, а да на располагању имају Институт за јавно здравље.

С обзиром на то да нам долази и јесен, а с њом и сезонски грип, Шеранић је рекао да се сви стриктно требају придржавати  мјера.

- Маска и дистанца ће заштитити грађане - нагласио је Шеранић.

Он је подсјетио да су данас потрвђена 103 нова случаја, највише на истоку, у Бијељини и Вишеграду, те указао на потребу да се поштују мјере донесене да би се спријечило ширење вируса.

- За очекивати је да се појаве жаришта вируса корона, јер је тако било и до сада - рекао је Шеранић.

Требиње, које се суочило са повећаним приликом пацијената заражених вирусом корона, има капацитет да одговори на ситуацију, напоменуо је Шеранић и у том контексту истакао да се у збрињавање укључила и Универзитетска болница у Фочи.

- Припремамо ковид болницу на локацији старе хирургије, размишљамо о капацитетима болница у Бијељини и Источном Сарајево, радимо организацију тестирања и набавке вакцина против грипа - рекао је Шеранић.

Подсјећамо, данас је у Републици Српској забиљежен рекордан бој заражених, 103.