latinica  ћирилица
06/07/2020 |  12:25 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Новаковић Бурсаћ: Због Мектића заустављена процедура усвајања закона о избору судија

Захваљујући посланику СДС-а Драгану Мектићу заустављена је процедура усвајања закона којим се предаје мандат судија Уставног суда БиХ, које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права, у руке грађана БиХ, рекла је за РТРС Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба СНСД-а у ПД ПС БиХ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Подсјећамо, Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ дала је данас негативно мишљење на Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права.

Приједлог закона су подржала два посланика СНСД и два посланика ХДЗ БиХ, а против је, уз посланике СДА, СДП и ДФ, био и посланик СДС-а Даган Мектић.

Тако је, захваљујући његовом гласу, по други пут овај закон добио негативно мишљење и о њему ће се сутра изјаснити Представнички дом.

У Приједлогу закона наведено је да БиХ избором искључиво држављана БиХ за судије Уставног суда треба да обезбиједи властити суверенитет, који је ограничен досадашњим начином избора троје страних држављана за судије Уставног суда.