latinica  ћирилица
07/07/2020 |  13:06 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Виртуелна радионица о Русији

Down syndrome центар Бањалука данас је организовао виртуелну радионицу "Моћна земља Русија".
Виртуелна радионица "Моћна земља Русија" - Фото: РТРС
Виртуелна радионица "Моћна земља Русија"Фото: РТРС

Данашња тема у виртуелној радионици за особе са Дауновим синдромом била је Русуја.

Током виртуелне радионице говорило се о Русији уопштено, њеној култури, животу, значају, о војној сили и политичком уређењу.

Говорило се о Русији као највећој свјетској земљи у сваком погледу и свим сегментима. Било је ријечи и о руској медицини, њеном напретку и достигнућима.

Гошћа радионице била је Наталија Авдонина из Руског културног центра.

Једна од тема биле су и руска књижевност и поезија; рецитовала се пјесма "Бреза" од Јесењина, прво на српском, а затим на руском језику. Слушала се и играла Калинка, затим Казачок и тако редом.

Гледао се филм о Русији, о највећем Главном храму оружаних снага Русије, након чега се водила дискусија.

Авдонинова је особе са Дауновим синдромом учила како се правилно играју руске народне игре, говорила им о руским обиљежјима, њиховој кухињи и обичајима.

Особе са Дауновим синдромом су се укључивале у дискусију, постављале питања о данашњој теми, коментарисале и уживале гледајући и слушајући о најмоћнијој земљи - Русији.

- Бескорисно је човјеку са предрасудама доказивати неоправданост његових предрасуда - поручено је са данашње радионице. 

Down syndrome центар Бањалука покренуо је рехабилитациони програм ПАИН (Покушај Анализирај Изврши Настави) управо да би мијењао, подизао свијест и рушио предрасуде о особама са Дауновим синдромом.

- Одрасле особе са Дауновим синдромом су управо одрасле и оне морају бити укључене у све друштвене сфере живота које су предвиђене управо за све одрасле људе. Третирајмо их у складу са њиховом животном доби. Дјеци на дјечији начин, одраслима на одрасли начин - наглашавају из Down syndrome центра Бањалука.